Leadták szavazatukat az első horvátországi magyarok – akik segítségre szorulnak, jelentkezzenek a HMDK központi irodájában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország Magyarország

Leadták szavazatukat az első horvátországi magyarok – akik segítségre szorulnak, jelentkezzenek a HMDK központi irodájában

A múlt héten már elkezdtek érkezni a választási borítékok az április 3-ai magyarországi országgyűlési választásra, és már le is szavaztak az első horvátországi magyarok. A következő napokban a HMDK központi irodájában mindenki, aki szükségét érzi, segítséget kérhet a választással kapcsolatban.

A tavaszi magyarországi országgyűlési választásokon és a vele egy napon zajló országos népszavazáson a külföldön élő, magyarországi állandó lakcímmel nem rendelkező magyar állampolgárok levélben szavazhatnak. Ehhez előbb regisztrálniuk kellett a Nemzeti Választási Irodánál, a hivatal ezután levélben eljuttatta a szavazási iratcsomagot – köztük az országgyűlési választás és a népszavazás szavazólapjait – a választópolgárhoz, aki a voksait levélben adhatja le.

„A választási borítékot ne adja postára, hozza be irodánkba!”

– Az elmúlt hetekben több honfitársunknak is segítettünk a regisztrációs folyamatban, és továbbra is segítünk a kicsit sem egyszerű procedúrában is. Az első horvátországi magyarok már le is adták szavazatukat. Irodánkban egy külön csapat csak ezzel foglalkozik majd a következő hetekben. A postai szolgáltatás bizonytalansága miatt ezúton is arra hívom fel az érintettek figyelmét, hogy a válaszborítékot semmiképpen se adják föl postán, hanem hozzák be irodánkba, mivel mi azt is vállaltuk, hogy a borítékokat eljuttatjuk az eszéki magyar főkonzulátusra, így biztosak lehetünk benne, hogy minden válaszboríték időben beérkezik a Választási Irodába – mondta Proszer Horvatin Szanella, a HMDK országos szervezetének titkára, aki hozzátette azt is, az eddigi választásokkal ellentétben idén két szavazólapot fognak kapni a választópolgárok.

Az egyiken a pártlisták lesznek feltüntetve, itt az X-et a számunkra szimpatikus párt neve alatti körbe kell tenni, míg a népszavazáson az igen és a nem között választhatunk. Fontos, hogy a horvátországi gyakorlattal ellentétben nem bekarikázni kell a jelölt neve előtti sorszámot, hanem X-et kell tenni a választott körbe.

Forrás: Új Magyar Képes Újság

Kapcsolodó cikkek