Magyar állami kitüntetést adtak át a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökének Zágrábban - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország

Magyar állami kitüntetést adtak át a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökének Zágrábban

Magyar Érdemrend Tisztikeresztje kitüntetés adott át Demcsák Csaba zágrábi magyar nagykövet Zvonko Milas államtitkárnak, a Határon Túli Horvátok Hivatala elnökének, a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság horvát társelnökének a zágrábi Liszt Intézetben kedden.

A nagykövet hangsúlyozta: a magyar állami kitüntetést Novák Katalin köztársasági elnök a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottságban kifejtett eredményes munkája elismeréseként adományozta a testület horvát társelnökének.

Demcsák Csaba kiemelte: a magyar és a horvát történelem is úgy alakult, hogy mind a magyar, mind a horvát nemzethez tartozók egy része az anyaország határain kívül él.

„Éppen ezért Magyarország és Horvátország nemzetpolitikájának az alappillére, hogy az anyaországban és az azon kívül élő nemzettársakat az egységes magyar, illetve az egységes horvát nemzet részének tekinti” – fogalmazott a nagykövet.

Rámutatott: a két ország nemzetpolitikája abban is azonos, hogy meggyőződésük a határon kívül élő nemzetrészekről való gondoskodás, az irántuk érzett és viselt felelősség pedig a nemzet megmaradásának és fejlődésének a záloga.

Rusz Radován zágrábi magyar konzul a méltatásában hangsúlyozta: Zvonko Milas nemcsak hivatali kötelességének tekinti a határon túl élő horvátokról való gondoskodás, de valóban szívén is viseli nemzettársai sorsát.

„Zvonko Milas egy alkalommal úgy nyilatkozott a külhoni horvátokról, hogy ők Horvátországgal együtt sírnak, nevetnek és örülnek, ünnepelik annak sikereit, és mélyen átérzik az anyaország sorsát, csak éppen fizikailag nincsenek jelen” – idézte az államtitkárt a konzul, aki szerint ez elmondható a magyar nemzetre is, melynek számottevő része él nemzeti kisebbségként a szomszédos országokban, illetve diaszpóraként a világban.

Úgy vélte: a saját nemzettársai iránt érzett felelősségre vezethető vissza az a megértő hozzáállás, melyet Zvonko Milas tanúsít akkor, amikor Magyarország tesz lépéseket a határon túl élő magyar nemzetrészek érdekében.

Zvonko Milas kivételes megtiszteltetésnek nevezte az állami kitüntetést, amely szerinte egyben erős motivációt is jelent számára a két kisebbség és a két ország érdekében végzett munka folytatásában. Köszönetet mondott a nagykövetségnek a díjátadó ünnepély megszervezésért, amelyen kollégái és családtagjai is részt vehettek.

Zvonko Milas 2017 óta a magyar-horvát kisebbségi vegyesbizottság horvát társelnökeke, és ez idő alatt eredményes partneri együttműködést alakított ki Kalmár Ferenc magyar társelnökkel, aki maga is részt vett a rendezvényen.

A horvát államtitkárnak nagy szerepe volt abban, hogy a magyar-horvát kisebbségi vegyes bizottság munkáját európai jó gyakorlatként mutathatták be Bécsben az EBESZ rendezvényein, továbbá az Európa Tanács magyar elnöksége alatt, melynek egyik kiemelt témája éppen a nemzeti kisebbségek védelme és jogainak előmozdítása volt – hangzott el a méltatásban.

MTI

Fotó: Zvonko Milas hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek