Magyar felirat is hirdeti, hogy az utazó megérkezett Szabadka vonzáskörzetébe - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Magyar felirat is hirdeti, hogy az utazó megérkezett Szabadka vonzáskörzetébe

Tegnap óta magyar felirat is hirdeti a latin és a cirill betűs mellett Palicson, hogy az utazó megérkezett Szabadka vonzáskörzetébe.

A magyar nyelvű Szabadka-felirat hiányára korábban a Vajdasági Magyar Szövetség is felhívta a figyelmet. Hosszú időt vett igénybe, de mostanra sikerült pótolni ezt a hiányt.

Szerdán sokan meglepődtek, amikor megpillantották a piros-fehér-zöld színekben elkészült feliratot az autópálya északi feljárójánál, Palicson. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a minap Facebook-bejegyzést tett közzé, amelyben azt írja, ebben állapodott meg a szerb államfővel, aki tartotta is a szavát.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Még valamikor a tavalyi év hasonló időszakában jártam nála, és akkor arról beszélgettünk, hogy sehol Vajdaságban vagy Szerbiában, se sehol máshol nincs annyi nemzeti jellegű szimbólum kirakva, mint Szabadkán, amit nem igazán tudunk értelmezni. Itt a zászlókra gondolok, a bejáratoknál lévő táblákra gondolok és sok minden egyéb másra. Van az embernek, vagy volt az embernek egy olyan érzése, minthogyha azok, akik kirakják ezeket, bizonytalanok lennének abban, hogy hol lennének, de egy olyan érzés és felmerült az emberben, hogy minket akarnak megfélemlíteni. Én akkor elmondtam az elnöknek, hogy ezt méltatlannak tartom a mi irányunkba, másrészről pedig igazságtalannak tartom. Mert ez egy olyan város, ahol a szerb nemzeti színeket senki sem kérdőjelezi meg, de mivel Szabadka egy többnemzetiségű város, minimum egy politikai érzéktelenségre, tompaságra vall, ha valaki csak ebben gondolkodik.”

Az eredetileg korábban kihelyezett feliratokon a Subotica név szerepelt, a szerb zászló színeiben, azaz pirosban, kékben és fehérben. Szavai szerint többen is ellenezték a magyar felirat kihelyezését, végül azonban őket is sikerült jobb belátásra bírni.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „Akkor a köztársasági elnök azt ígérte nekem, hogy lépni fog, akkor mindjárt felhívta a szabadkai polgármestert, megkérve őt arra, hogy orvosolja ezt a helyzetet. Elmúlt közel egy év, és most, amikor a stratégiai tanács alakuló ülése volt, azt követően, hogy a vendégek elmentek, önkörben maradtunk és beszélgettünk sok mindenről, többek között erről is. Akkor emlékeztette a polgármestert, hogy jó volna ezt az ígéretet betartani. Úgyhogy amikor én arra utaltam, hogy voltak olyanok, akik megpróbálták elfülelni, akkor elsősorban a városvezetésnek némely emberére gondolok. Nem tudom őket nevesíteni. Annyi a lényeg, hogy egy év múlt el és nem történt semmi, aztán azt követően itt az elkövetkező napokban ez a dolog megtörtént. Azt gondolom, hogy ezzel helyrebillent a dolog, helyrebillentek a dolgok.” 

Mostanra már a felirat esti világítását is felszerelték. A VMSZ elnöke azt mondta, bízik benne, hogy semmilyen kár nem éri a magyarul, nemzeti színekben kitett feliratot, azonban, ha ez mégis bekövetkezne, annak ugyanolyan büntetőjogi következménye lenne, mint bármelyik másik állami szimbólum megsértésének.

Forrás: PannonRTV

Kapcsolodó cikkek