Magyar Levente részvétét nyilvánította Kárpátalja vezetőinek - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Magyar Levente részvétét nyilvánította Kárpátalja vezetőinek

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára kárpátaljai látogatása során részvétét fejezte ki a megye vezetőinek a 128-as hegyi rohamdandárt a napokban ért súlyos katonai veszteségek miatt és kijelentette: átérzi azt, hogy az ország most mit él át, ezért a béke mindennél előbbre való.

A kárpátaljai katonai közigazgatási hivatal és a megyei tanács (közgyűlés) vezetőivel folytatott megbeszélést megnyitó Viktor Mikita kormányzó mindenekelőtt köszönetet mondott azért a folyamatos támogatásért, amelyet Magyarország a háború kitörésének első napjától kezdve Ukrajnának nyújt. Magyar Levente elmondta, hogy akárcsak a korábbi látogatásai során, most is sok közös projektről egyeztetett partnereivel. „Amikor számba vesszük az eddigi eredményeket, hogy Magyarország és Ukrajna közösen mit tudott tenni a háborús károk, a háborús szenvedés enyhítésére, akkor egy nagyon hosszú listánk van már” – fogalmazott. „Azonban nemcsak azzal foglalkozunk, hogy mit tudunk tenni a máért, hanem egyben építjük a jövőt is”, előkészítve azt az időszakot, amikor újra „békés körülmények között tudunk majd kereskedni és folytatni azt az együttműködést, amelyet kialakítottunk a jelenlegi nehéz időkben” – jelentette ki a parlamenti államtitkár.

Ungvár, 2023. november 6.
Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) parlamenti államtitkára (j) Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója társaságában látogatást tesz a háborúban elesett katonák emlékhelyén Ungváron 2023. november 6-án.
MTI/Nemes János

Magyar Levente példaként említette azt a nagyszabású magyar-olasz-ukrán beruházást, amelynek az a célja, hogy vasúti szállítási folyosó jöjjön létre Ukrajna és az olasz tengerpart között. Magyarország támogatja a projekt kárpátaljai vonatkozású munkálatait, ahogyan más fejlesztéseket is – húzta alá. Fontos eredmény, hogy az ukrán partnerekkel első ízben sikerült közösen jelentős európai uniós támogatást elnyerni a Beregsurány-Asztély határátkelő fejlesztésére, amely megvalósulása esetén lehetővé teszi a Záhony-Csap határátkelő tehermentesítését.

Magyar Levente megköszönte Viktor Mikita kormányzónak, hogy „megőrzendő fontos hozzáadott értéknek tartja a kárpátaljai magyarságot”, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a Kárpátaljára mindig is jellemző béke a háborús körülmények ellenére is fennmaradjon. A megbeszélésen részt vett Julija Hrisina, a kormánypárti Nép Szolgája párt parlamenti frakciójának alelnöke, az ukrán parlament Magyarországgal fenntartott parlamentközi kapcsolatok képviselőcsoportjának társelnöke, aki kifejtette, hogy a Kárpátalja és Magyarország közötti hagyományosan jó együttműködés a háború kitörését követően „össznemzeti szintre emelkedett”. Kiemelte annak a magyar forrásból beszerzett és Ukrajnának átadott száz lélegeztetőgépnek a fontosságát, amelyeket rövidesen eljuttatnak a súlyos károkat szenvedett kelet-ukrajnai egészségügyi intézményeknek.

Magyar Levente délután Ungváron megkoszorúzta a háborúban elesett katonák emlékhelyét és megrázónak nevezte az egyre sokasodó sírok látványát. „Amikor az ember olvassa a fiatalabbnál fiatalabb emberek neveit, akkor átérzi azt, hogy az ország most mit él át” – mondta. Kijelentette : a háború egyre intenzívebb és „ez még inkább alátámasztja azt a magyar narratívát, hogy a béke mindennél előbbre való”. A kárpátaljai látogatás zárásaként parlamenti államtitkár felkereste az Ungvár melletti Korláthelmec kisközség csaknem elkészült új óvodáját, amely a Kárpát-medencei Óvodafejlesztési Program keretében az Ökumenikus Segélyszervezet beruházásában épül, és rövidesen 40 kisgyermek nevelését teszi lehetővé korszerű, minden igényt kielégítő körülmények között.

Az épület befejezése kapcsán Magyar Levente kijelentette: „ez megerősítést ad mindannyiunknak, hogy van miért dolgozni, és van fény a sötét alagút végén”.

MTI

Kapcsolodó cikkek