Magyar-ukrán csúcstalálkozó a kárpátaljai magyarság szemüvegén keresztül - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Magyar-ukrán csúcstalálkozó a kárpátaljai magyarság szemüvegén keresztül

A kárpátaljai magyarság mindig abban volt érdekelt, hogy Magyarország és Ukrajna kapcsolatai jelentősen javuljanak, és olyan együttműködés jöjjön létre, amely mindkét országnak és a Kárpátalján élő magyarságnak is megfelelő.

A két ország közötti kapcsolat a rendszerváltást követően kifejezetten jó volt, az elmúlt években azonban csökkenő tendenciát mutatott az egymás iránti pozitív megnyilvánulás. Sarkítva: ennek egyik oka az, Magyarország nem állt be a fegyvereket szállító országok sorába. A másik pedig a nemzetpolitikai hozzáállás, miszerint oda kell figyelni minden magyar emberre, éljenek azok az anyaországban vagy a világ bármelyik részén. Ez a fajta nemzetközpontú politika a fiatal Ukrajnában csupán a háború kitörésével kezdett feléledni.

A 2024-es év fontos eseménnyel indult a kárpátaljai magyarság számára. Január 29-én Ungvárra látogatott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, hogy találkozzon ukrán kollégájával, Dmitro Kulebával, valamint Andrij Jermakkal, az ukrán elnöki hivatal vezetőjével. A felek a zárt ajtók mögötti találkozón beszélték meg a kétoldalú együttműködés kérdéseit és természetesen a kárpátaljai magyarság ügyét. Szijjártó Péter leszögezte, hogy Magyarország nem kér többet, csak a kárpátaljai magyarok azon jogainak visszaállítását, melyeket 2015 előtt birtokolhattak. Szijjártó Péter, Dmitro Kuleba és Andrij Jermak a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel is találkozott. A jelenlévők köszönetet mondtak Magyarország fáradhatatlan odafigyeléséért és támogatásáért.

Hangsúlyozták továbbá, hogy abban érdekeltek, hogy a két ország között baráti viszony legyen. Magyarország külgazdasági és külügyminisztere több ízben is kifejezte köszönetét Viktor Mikitának, Kárpátalja katonai kormányzójának, hisz elmondása alapján neki is köszönhetően nem rendült meg a megyében élő különböző nemzetiségek több százéves békés együttélése. A magyar delegáció tagjaként Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára is Kárpátaljára érkezett. 2020 óta először járt a vidéken, hiszen az ukrán állami szervek három évre kitiltották Ukrajna területéről, több más magyar politikussal egyetemben. Kárpátalján bíznak abban, hogy a mostani találkozó végre olyan irányba mozdítja el a két ország kapcsolatait, melynek köszönhetően az itt élő őslakos, mintegy százötvenezres magyarság ismét gyakorolhatja az amúgy Ukrajna alkotmányában korábban is biztosított jogait.

Forrás: Karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek