Módosul az MNT költségvetése - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Módosul az MNT költségvetése

A Magyar Nemzeti Tanács holnapi ülését megelőző sajtótájékoztatón Fremond Árpád, az MNT elnöke tegnap azokról a változásokról számolt be, amelyek érintik az éves költségvetési tervezetet.

– A legfontosabb napirendi pont az MNT költségvetésének módosítása. Erre azért van szükség, mert országos szinten növekedett a támogatás a nemzeti tanácsok számára. Tartományi szinten némileg kevesebb támogatást irányoztak elő, mint a múlt évben, de az országos költségvetésből csaknem 7 millió dinárral nagyobb összeget kapunk – mondta az MNT elnöke.

Fremond Árpád részletezte, hogy az önkormányzatoktól azonos összeg érkezik be az idén is, mint az elmúlt esztendőben, ez rendkívül fontos az MNT működésének szempontjából. – A Magyar Nemzeti Tanács költségvetése így 1 milliárd 438 millió dinárra módosul. Két dolgot emelnék ki, ami bekerült a költségvetésbe, az egyik a szabadkai Vackor Iskoláskor Előtti Nevelő és Gyakorlóintézmény melletti házrésznek a megvásárlása, így minimális anyagi befektetéssel új helyszínt kaphatunk az óvoda számára, és lehetőség nyílik arra, hogy akár két csoporttal bővüljön az intézmény kapacitása. Természetesen idővel ez még kiderül, ám tételként beterveztük a költségvetésbe, mert valóban igyekszünk megvásárolni ezt az ingatlant. A másik a bácsfeketehegyi kultúrotthon épületének a felújítására vonatkozó tervdokumentáció kidolgozása, hiszen szükségessé vált az ingatlan helyreállítása. A Magyar Nemzeti Tanács szeretne ehhez hozzájárulni a terv elkészítésének költségeivel, hogy megvalósuljon ez a projekt – részletezte Fremond Árpád.

Hozzátette, hogy a napirendi pontok között szerepelnek a kiemelt művelődési intézmények 2023-as évi pénzügyi és munkaügyi beszámolói is, mint például a Zentai Magyar Kamaraszínház, a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtár, a Topolya Község Múzeuma, illetve a Hét Nap hetilap beszámolója. A tételek között helyet kap még az iskolahálózatok témaköre, valamint az oktatási intézmények igazgatóinak választási eljárásainak jóváhagyása, a végrehajtó bizottság döntéseinek alapján. Ezenkívül több pontba rendszerezve megtárgyalják a taneszközök és tankönyvek beszerzésének jóváhagyását is.

Az MNT elnöke a sajtótájékoztató keretében kitért a megnyílt Vajdasági Jogászösztöndíj pályázatra is. A leendő joghallgatók június 28-áig nyújthatják be kérvényeiket. A kiírás értelmében húsz ösztöndíj odaítélését irányozták elő, de ha többre lenne igény, az nem jelent gondot, mondta Fremond Árpád. A pályázati feltételek között szerepel, hogy akár magán, vagy állami felsőoktatási intézményről van szó, az akkreditált intézmény kell hogy legyen.

– Elsősorban fontos, hogy a jelentkezők első ízben felvételizzenek az akkreditált jogászképzés első évfolyamára. Ez történhet állami, de magánegyetemen is. Nagyon lényeges az, hogy meghatalmazott legyen az intézmény. Fontos, hogy a tanulók magyar nyelven végezzék az általános vagy a középiskolai tanulmányaikat és vállalják azt, hogy a diploma megszerzését követő öt évben, legalább három éven át gyakorolják a jogászi hivatásukat a Szerb Köztársaság területén. A pályázat nyertesei tíz hónapon keresztül havi 100.000 forint dinár ellenértékű ösztöndíjban részesülhetnek. Ezt az összeget a Magyar Nemzeti Tanács két részletben fizeti majd ki – ismertette az MNT elnöke.

Mint mondta, láthatóan hiány van a magyar ajkú jogászokból, emiatt remélik, hogy a program folytatásával el tudják érni, hogy minél több fiatal válassza a jogászpályát, amely elősegíti a lakosság anyanyelven történő ügyintézését, és ezáltal hozzájárul a közösség megtartásához.

Újságírói kérdésre válaszolva elhangzott, hogy a csütörtöki ülés napirendjében nem szerepel majd az MNT kulturális bizottsága elnökének leváltása, illetve a Szabadkai Városi Könyvtár igazgatójának lemondása, és ezzel egyetemben az új vezető kinevezése.

Forrás: Magyarszo.rs

Borítókép: Fremond Árpád hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek