Mráz Ágoston Sámuel: ha Szerbiának stabil vezetése lesz, hatékonyabban tud tárgyalni az EU-csatlakozásról - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Mráz Ágoston Sámuel: ha Szerbiának stabil vezetése lesz, hatékonyabban tud tárgyalni az EU-csatlakozásról

Szerbiának stabil vezetésre van szüksége ahhoz, hogy hatékonyabban tudjon az EU-csatlakozásról tárgyalni, és ebben nagy szerepe lehet a Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) – közölte a Nézőpont Intézet vezetője az M1 aktuális csatorna szerda reggeli műsorában.

Mráz Ágoston Sámuel arról beszélt, hogy Szerbia nehéz geopolitikai helyzetben van: szeretnének az Európai Unióhoz tartozni, ugyanakkor szoros az Oroszországgal való kapcsolatuk, rendezetlen a koszovói helyzet és a migrációs válság is érinti őket, amelyek mind instabilitáshoz vezetnek, és a 2022-es választásokon nem tudott abszolút többséget szerezni Aleksandar Vucic pártja.

A szakértő úgy véli, a Szerb Haladó Párt az előrejelzések szerint most sem fogja elérni az abszolút többséget a december 17-i előrehozott választásokon, de a vele partnerségben lévő VMSZ lehet a „királycsináló” párt. A Nézőpont Intézet vezetője ismertette, a szerbiai nemzeti kisebbségi pártoknak az előnyük az, hogy nem kell semmilyen küszöböt átlépni ahhoz, hogy mandátumot szerezzenek. A VMSZ-nek jelenleg öt képviselője van a törvényhozásban, de volt már három és hat is – részletezte, hozzátéve, sok múlik azon, hogy a vajdasági magyarok mennyire lesznek aktívak.

Az EU-csatlakozásról úgy vélekedett, az unió nem kínált „igazi csatlakozási tárgyalásokat” Szerbiának. Igazságtalannak nevezte, hogy „a brüsszeli bürokraták Ukrajnába szerettek bele Szerbia helyett”. Hozzátette: Magyarország mindent megtesz, hogy a szerb EU-s tárgyalások előremozduljanak. Mráz Ágoston Sámuel a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorának is vendége volt, ahol arról beszélt: a vajdasági magyarok körében egyértelműen a VMSZ tudja hatékonyan képviselni a magyar érdekeket. Magyar szempontból a szerbiai választások legfontosabb tétje az, hogy tudják-e folytatni azt a szövetséget, amely a VMSZ és a Szerb Haladó Párt között kialakult – mondta. Kitért arra is: Pásztor István, a nemrégiben elhunyt VMSZ-elnök érdeme volt, hogy felismerte, melyik az a politikai erő, amely képes az országot stabilan irányítani, és ezzel kialakított egy szoros együttműködést.

MTI

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80