Novák Katalin: vannak helyzetek, amikor félre kell tenni a nézeteltéréseket a közös érdekek képviselete érdekében - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Novák Katalin: vannak helyzetek, amikor félre kell tenni a nézeteltéréseket a közös érdekek képviselete érdekében

Vannak olyan helyzetek, amikor érdemes félretenni a jogos pártpolitikai nézeteltéréseket vagy a szemléletbeli különbséget is a közös érdekek képviselete érdekében – jelentette ki Novák Katalin Brüsszelben szerdán.

Novák Katalin a brüsszeli Liszt Intézetbe közös eszmecserére invitálta valamennyi magyar EP-képviselőt, politikai pártállástól függetlenül. A szerdai zárt körű találkozón a Fidesz EP-képviselői – Gál Kinga, Győri Enikő, Tóth Edina, Bocskor Andrea, Járóka Lívia, Deutsch Tamás, Hidvéghi Balázs, Deli Andor, Kósa Ádám, Schaller-Baross Ernő és Trócsányi László – mellett Hölvényi György (KDNP), valamint Winkler Gyula és Vincze Loránt, az RMDSZ EP-képviselői vettek részt. Ellenzéki oldalról egyedül Ujhelyi István szociáldemokrata EP-képviselő jelent meg.

Beszédében Novák Katalin hangsúlyozta, minden magyar európai parlamenti képviselőt meg kíván szólítani, mert – mint kiemelte – vannak olyan ügyek, melyekben fontos a nemzeti egység, és vannak olyan helyzetek, amikor érdemes félretenni a jogos pártpolitikai nézeteltéréseket vagy a szemléletbeli különbséget is, annak érdekében, hogy „képesek legyünk összefogni azokért az érdekekért, amelyeket rajtunk kívül senki más nem fog képviselni Európában”.

Elszalasztott lehetőségnek nevezte azt, amikor – szavai szerint – egy kinyújtott kézre nincs a másik oldalon olyan, aki azt megfogja. Utalva ezzel a találkozóra.

Brüsszel, 2023. november 8.
A Sándor-palota által közreadott képen Novák Katalin köztársasági elnök (b, háttal) találkozója a magyar EP-képviselõkkel Brüsszelben 2023. november 8-án.
MTI/Sándor-palota

Közölte: partnerséget ajánl a magyar EP-képviselőknek, amikor ugyanis fontos magyar érdekekről van szó, akkor igyekezni kell megtalálni a közös fellépés lehetőségét a magyar érdekérvényesítés erősítésére.

„Ami megítélésem szerint most jelentős és markáns ügy, az az, hogy Magyarország hozzájuthasson az őt jogosan megillető európai uniós forrásokhoz. Jó alap lehet ehhez, ha ebben a kérdésben egységfrontot tudnak alkotni a magyar EP-képviselők” – tette hozzá Novák Katalin.

A köztársasági elnök első, szerdán kezdődött három napos brüsszeli látogatása során kétoldalú megbeszélést folytatott Belgium miniszterelnökével és a NATO főtitkárával.

MTI

Nyitókép: MTI/Sándor-palota

Kapcsolodó cikkek