Novák Szerbiában - Átadták az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületét Szabadkán - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Vajdaság

Novák Szerbiában – Átadták az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületét Szabadkán

Szerbia és Magyarország kapcsolata a megértésen és odafigyelésen alapul – mondta Novák Katalin köztársasági elnök az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületének átadásán pénteken Szabadkán.

Mint mondta, nemcsak érteni, hanem megérteni akarjuk a másikat, és ez sajnos ma nagyon ritka az országok közötti kapcsolatokban. Kiemelte annak fontosságát, hogy a vajdasági magyar közösség tagjai és a szerbiai vezetés nap mint nap azért dolgozik, hogy ez a barátság ilyen szoros lehessen.

Szabadka, 2022. szeptember 10.
Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond az Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvû Tanítóképzõ Kar épületének átadásán Szabadkán 2022. szeptember 9-én.
MTI/Bruzák Noémi

Kitért a Szerbiát is sújtó migrációs nyomásra, amely ma Európára nehezedik. Hozzátette: Ana Brnabic miniszterelnök biztosította őt arról, hogy tudják, értik ezt a problémát, és olyan megoldáson dolgoznak, amely segítséget fog jelenteni az itt élő magyarság számára.

Szólt arról is, hogy Magyarország határozottan támogatja Szerbia mielőbbi európai uniós tagságát. Hozzátette, hogy azért is támogatják Szerbia mielőbbi EU-tagságát, mert szükségünk van Szerbiára, érdekünk, hogy a vajdasági magyarság mielőbb európai uniós állampolgárságot kapjon.

Novák Katalin az épület átadásával kapcsolatban elmondta: a Vajdaságban nemcsak tudást kell átadni a gyerekeknek, hanem az anyanyelv szeretetét,identitást, hitet, ragaszkodást és hazaszeretetet is.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke kiemelte: Novák Katalin belgrádi látogatása a két ország közötti építkezésnek az újabb fontos mérföldköve, amelynek a vajdasági magyarok is haszonélvezői. Elmondta azt is, hogy a tanítóképző épülete nem jöhetett volna létre a hathatós magyarországi kormányzati támogatás nélkül, amely több mint egymilliárd forint volt.

MTI

Kapcsolodó cikkek