Óvodakomplexumot adott át Nagy János Horvátországban - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország

Óvodakomplexumot adott át Nagy János Horvátországban

A magyar kormány támogatásával épült óvodakomplexumot adott át Nagy János, a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár a drávaszögi Pélmonostoron (Beli Manastir) szerdán.

Nagy János az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta: az épületet Jankovics Róberttel, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) elnökével, a magyar kisebbség parlamenti képviselőjével adták át.

Az államtitkár kiemelte: Jankovics Róbert ebben a projektben a kovász szerepét töltötte be. „Neki köszönhető, hogy létrejött a pélmonostori főóvoda, illetve annak két tagintézménye, a kelet-szlavóniai Kórógyon és Szentlászlón” – fűzte hozzá.

Jelezte, hogy a magyar kormány 2,6 milliárd forintot fordított a három óvoda megépítésére, amelyet a helyi horvát vezetők is támogattak.

„Ezt meg is köszöntem a beszédemben, és elmondtam, hogy ahhoz, hogy jó európaiak legyünk, ahhoz jó horvátoknak és jó magyaroknak kell lennünk, és nem fogadhatjuk el azt, amit Brüsszelben mondanak nekünk” – fogalmazott a Miniszterelnöki Irodát vezető államtitkár.

Hangsúlyozta: ígéretet tett horvát barátainak, hogy tekintettel a 800 éves közös horvát-magyar történelemre, a „jövőben a rossz dolgokat elfelejtik, a jókat pedig megőrzik és továbbviszik”.

Úgy vélte: azáltal, hogy Horvátországgal együtt tagjai a NATO-nak, az Európai Uniónak, illetve január elseje óta már a schengeni övezetnek is – amelyhez külön gratulált – egy fényes, szebb jövőt tudnak együtt építeni.

„Ahhoz, hogy egység legyen a sokféleségben, ahogy azt az Európai Unióban mondják, szükség van sokféleségre, és ezt segíti ez az óvoda is, ahol a magyar kultúrát, a magyar nyelvet fogják megtanulni a magyar fiatalok” – mondta az államtitkár, aki egyúttal megköszönte a szülőknek, hogy magyar óvodákba íratták be gyermekeiket, és megőrzik magyarságukat.

„Mert ha ők jó magyarok, jó horvátországi magyarok lesznek, azzal lesznek jó európaiak is” – húzta alá.

A pélmonostori kulturális központtal, valamint a kórógyi és a szentlászlói óvodákkal együtt 120 gyermek számára lesz biztosítva a minőségi, anyanyelvű óvodai foglalkozás Horvátországban. A három intézmény közül kiemelkedik a pélmonostori, hiszen ez az épületkomplexum egy magyar óvodai egységből, egy magyar könyvtárból és egy rendezvényteremből áll.

A földszinten kapott helyet az óvodai részleg, két óvodai és egy bölcsődei egységgel. Szintén a földszinten alakítottak ki egy 150 férőhelyes rendezvénytermet, az emeleten pedig könyvtár kapott új otthont, amelyen belül egy digitalizált bibliotéka is működik majd. Az épület főbejárata a Liszt Ferenc utcára néz, körülötte pedig park, játszótér és parkoló is van.

Az államtitkár a pélmonostori nyitóünnepség után Kórógyra és Szentlászlóra is ellátogat.

Előbbi településen korábban semmilyen óvoda nem működött, tehát ez lesz az első óvodája a falunak, ezért kiemelten fontos Horvátország, illetve a magyar közösség számára – mondta Nagy János.

MTI

Fotók: Facebook/Nagy János

Kapcsolodó cikkek