Pásztor: A VMSZ továbbra is államtitkári szinten kíván részt venni a szerbiai kormány munkájában - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Pásztor: A VMSZ továbbra is államtitkári szinten kíván részt venni a szerbiai kormány munkájában

A Vajdasági Magyar Szövetség, ahogyan az eddigiekben is, ezentúl is államtitkári szinten kíván részt venni a szerbiai kormány munkájában, erről a párt elnöke kész tárgyalni a Szerb Haladó Párt vezetőjével, amikor annak eljön az ideje, jelentette ki kedden Pásztor István, a magyar politikai szervezet vezetője a Szabadkai Magyar Rádió Napindító című reggeli műsorában.

Mint mondta, Aleksandar Vučićtyal ismét arról fog tárgyalni, hogy a honi magyarok szempontjából is fontos minisztériumokban pártjának államtitkárjai lehessenek. A választások eredményeit értékelve elmondta, elégedett, mert a VMSZ-nek sikerült megőriznie a legitimitását. Most hat mandátumot szerzett a párt, ami kevesebb az eddigi kilencnél, azt is figyelembe kell azonban venni, hogy a kilenc mandátumhoz két éve különleges körülmények vezettek el, amelyeket a pandémia és az ellenzéki bojkott is meghatározott, most pedig számos kis párt lépte át a parlamenti küszöböt. Elégedettek lehetünk a hat képviselőhellyel, mert ez a VMSZ egyik maximumának számít politizálásának történetében, sikerült újra elérni azt, közölte. A leendő szerb kormány megalakításával kapcsolatban kijelentette, új kabinetre nem számít május vége, június előtt. Emlékeztetett, hogy a haladók vezetője már a választás éjjelén bejelentette a VMSZ-szel való együttműködés lehetőségét, a két pártnak együtt minimális parlamenti többsége lenne.

A magyarországi választási eredményekre, a Fidesz–KDNP koalíció ismételt kétharmados győzelmére kitérve elmondta, minden jól alakult, Orbán Viktor kormányfő pártjának győzelme garanciát jelent arra, hogy nem változik a politika a határon túli magyar közösségekkel szemben, továbbra is számíthatunk az anyaország támogatására és a gazdaságserkentő programnak a folytatására is. Mint mondta, azt azért szem előtt kell tartani, hogy egyelőre prioritást jelentenek az ukrajnai menekültek Magyarország számára, Budapest aggódik a kárpátaljai nemzettársainkért.

Ami a szerbiai államfőválasztást illeti, a magyarok állták a szavukat, többségük ugyanis a VMSZ által is támogatott szerb haladó párti jelöltre, azaz Vučićra adta le a szavazatát.

– Ha az általunk lakott helyeken összeadjuk a VMSZ-re és a Szerb Haladó Pártra leadott szavazatok számát, és azt összehasonlítjuk a köztársasági elnökre, Aleksandar Vučićra leadott szavazatok számával, akkor jóformán egybeesés van, ami azért fontos, mert azt bizonyítja, hogy a vajdasági magyarok szavahihetőek, és nem azt csinálják, hogy egyet mondanak és másként cselekszenek, hanem amit megígérnek, azt meg is teszik – fogalmazott Pásztor a rádióinterjúban.

Forrás: Vajma.info

Kapcsolodó cikkek