Potápi: 2022 a Cselekvő Nemzet Éve, folytatjuk a közös munkát a nyugat-európai magyar szervezetekkel - Külhoni Magyarok
általános Események Hírek Svájc

Potápi: 2022 a Cselekvő Nemzet Éve, folytatjuk a közös munkát a nyugat-európai magyar szervezetekkel

2022 a Cselekvő Nemzet Éve, folytatjuk a megkezdett közös munkát a nyugat-európai magyar szervezetekkel – jelentette ki Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a Nyugat-Európai Országos Magyar Szervezetek Szövetségének (NYEOMSZSZ) baseli közgyűlésén tartott előadásában szombaton.

Az államtitkár az MTI-nek telefonon nyilatkozva elmondta, hogy a 2022. április 3-i országgyűlési választás kapcsán megköszönte a Kárpát-medencei és a külhoni magyarság szervezeti vezetőinek a kampányban mutatott aktivitást és szavazói mozgósítást. Mint mondta: ennek is köszönhetően az idén rekordot döntött a külhoni magyarok által leadott szavazatok száma: 318 083 levélszavazat érkezett be, amely 50 ezerrel több, mint 2018-ban. Örömének adott hangot, hogy a határon túli magyarság által leadott levélszavazatok közel 94 százaléka a Fidesz-KDNP nemzetépítő politikájának folytatását támogatta.

Potápi Árpád János a NYEOMSZSZ baseli közgyűlésén kiemelte, hogy idén végre újraindulhatnak a koronavírus-járvány előtti kormányzati programok, továbbra is a gyermekeket és az ifjúságot állítva a középpontba. A tervek  szerint június 15-én újraindul a Kőrösi Csoma Sándor Program (KCSP) is, amelynek kapcsán megemlítette, hogy a KCSP 2013-as indulása óta 29 országban már 661 ösztöndíjas segítette tevékenységével a külhoni magyar közösségeket. Hozzátette, hogy a kormány idén projektíró pályázatot hirdetett Petőfi Sándor születésének bicentenáriuma alkalmából a költő életműve emlékére.Elmondta: idén is meghirdetik a diaszpóra magyarságának szóló  pályázati felhívást a magyar szervezetek és a külhoni hétvégi magyar iskolák működése, fejlesztése, eszközbeszerzése, valamint programok és rendezvények támogatása érdekében.

Az államtitkár rámutatott, hogy idén már az 5. Hétvégi Magyar Iskolák Találkozójára került sor, amelyen 28 országból 160 résztvevő vett részt online formában. Örömmel újságolta, hogy még a koronavírus-világjárvány idején is indultak új hétvégi magyar iskolák világszerte. Potápi Árpád János kiemelte, hogy a hétvégi magyar iskolák szakmai támogatása a győri Széchenyi István Egyetem munkatársaival együttműködésben zajlik, akik továbbképzést nyújtanak a diaszpórában magyar nyelvet és kultúrát oktatóknak, és ingyenes online tananyagmegosztó felület is nyílt a támogatásukra, 2021 májusában pedig elindult az Apáczai-hírlevél.

A Rákóczi Szövetségről szólva az államtitkár aláhúzta, hogy 2022-ben ismét sor kerülhet a 10 és 25 év közötti külhoni magyar fiatalok és a diaszpóra közösségeiben tevékenykedő pedagógusok magyarországi tanulmányútjára. Az idei táborokba, mint elmondta, eddig 443-an jelentkeztek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium felügyeletével a Tempus Közalapítvány működtetésében zajló Diaszpóra Felsőoktatási Ösztöndíjprogram keretében a 2021/2022-es tanévben 61 fiatal kezdte meg magyarországi tanulmányait, a 2022/2023-as tanévre meghirdetett programra pedig 119 érvényes pályázat érkezett 24 országból.

Az államtitkár örömének adott hangot amiatt, hogy megalakult az Európai Magyar Ifjúsági Tanács (EMIT) nevű ernyőszervezet az európai magyar fiatalok identitásának erősítésére, illetve a kormány és az érintett szervezetek elmúlt 12 évben elért közös nemzetpolitikai eredményeit bemutató kormányzati kiadvány már nemcsak nyomtatott, hanem online formában is elérhető.

MTI

Kapcsolodó cikkek