Potápi: A mai napig semmiféle bocsánatkérésre nem került sor - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Potápi: A mai napig semmiféle bocsánatkérésre nem került sor

–A mai napig semmiféle bocsánatkérésre nem került sor, sem az ukrán állampolgárságú magyar emberektől, sem a magyar nemzettől. Várjuk a bocsánatkérésüket! – hangsúlyozta lapunknak a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára a munkácsi turulszobor eltávolításával kapcsolatban.

Potápi Árpád János kiemelte: ilyen esetben az ukrán félnek kellene először megszólalni, megkeresni a felelősöket és kérdőre vonni őket. Mint mondta, a szobor jelképezte a kárpátaljai magyarságot, ugyanakkor a békés egymás mellett élés szimbóluma is volt. – A turulszobor lassan egy héttel ezelőtt történt eltávolítása vérlázító, megdöbbentő, felháborító és minden magyarázatot nélkülöző eljárás volt Munkács városától – hangsúlyozta az államtitkár, aki a szobor eltávolítását egyértelmű provokációnak tartja.

Egy EU-tagjelölt országban alapvető fontosságú kell hogy legyen a demokratikus értékek és a kisebbségi jogok betartása, aminek része a történelmi emlékművek kölcsönös tisztelete is  – emelte ki az államtitkár. Mint emlékeztetett: közel 7-8 éve zajlik ez a folyamat, a mostani tehát nem egyedi, számtalan hasonló példát lehet említeni a múltból. Potápi Árpád János szerint megdöbbentő, hogy a háború kellős közepén egy városi tanácsnak ez a cselekedet volt a legfontosabb.

Az államtitkár hangsúlyozta azt is, hogy a szobor eltávolítása jogilag számos sebből vérzik, és felhívta a figyelmet, hogy mind a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség, mind a szobrot adományozó Pákh Imre üzletember is jogorvoslatot kér.

Az államtitkár hozzátette: „Azt tudom mondani, ha mindez nálunk történik meg, Magyarország rögtön bocsánatot kért volna és saját forrásból állítottuk volna vissza a szobrot.”

Mint arról korábban írtunk, október 13-án Munkácson lefűrészelték és eltávolították a turulszobrot. Ez már a második ilyen eset volt: 1924-ben ugyanis a csehszlovákok lebontották az eredeti turulszobrot, majd amikor a szovjetek átvették a hatalmat, beolvasztották és vörös csillagokat készítettek belőle, amikből Magyarországra is jutott. A szobrot 2008 márciusában állíttatta vissza Pákh Imre üzletember, akinek édesapja közel húsz évig dolgozott azon, hogy a munkácsi várba visszakerülhessen a turulmadár.

Borítókép: a munkácsi turulszobor ( Fotó: Flickr)

Forrás: Magyar Nemzet

Kapcsolodó cikkek