Potápi Árpád János: a horvátországi magyarság elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek - Külhoni Magyarok
általános Hírek Horvátország

Potápi Árpád János: a horvátországi magyarság elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek

Ha augusztus 20-a Magyarország születésnapja, akkor március 15-e a magyar nemzet születésnapja, a drávaszögi és a horvátországi magyarság pedig elválaszthatatlan részét képezi a magyar nemzetnek – mondta a közmédiának nyilatkozva Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára pénteken Csúzán, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) központi, március 15-i ünnepségén.

Kiemelte: így volt ez 1848-ban is, amikor a Drávaszögből, a régi Baranya vármegyéből is nagyon sokan álltak a magyar forradalom és szabadságharc mellé. „Minden évben megkoszorúzzuk Ács Gedeonnak, Kossuth Lajos tábori lelkészének síremlékét a csúzai református temetőben, hiszen ő volt az a forradalmi alak, aki elkísérte Kossuthot a száműzetésbe, majd utána, visszatérve ide, Csúzára, lelkészként és tanítóként a saját közösségét erősítette” – hangsúlyozta Potápi Árpád János, hozzátéve, hogy ilyen emberekre mindig szükség volt, 1848-ban, 1867-et követően, és most is.

Azzal kapcsolatban, hogy Horvátországban április közepén parlamenti választások lesznek, az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a magyarság összefog, és közös erővel képviselteti magát a horvát nemzetgyűlésben. „Nagyon fontos az számunkra, hogy a politikai intézményrendszerünket helyi, járási, megyei és országos szinten is erősnek tartsuk meg annak érdekében, hogy az érdekképviseletet a magyar képviselő megfelelően el tudja látni” – húzta alá.

MTI

Kapcsolodó cikkek