Potápi Árpád János: a vajdasági intézmények támogatásával a szülőföldön történő boldogulást segítjük - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Potápi Árpád János: a vajdasági intézmények támogatásával a szülőföldön történő boldogulást segítjük

A magyar kormány azért támogatta a vajdasági oktatási-nevelési, kulturális és szociális intézmények felújítását és fejlesztését, mert igyekszik mindent megtenni annak érdekében, hogy a vajdaságiak boldogulni tudjanak őseik földjén – hangsúlyozta Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára szombati vajdasági látogatásán.

A politikus a verbászi evangélikus imaház felszentelésén, valamint a kishegyesi Petőfi Sándor Magyar Közösségi és Művelődési Központ átadóünnepségén vett részt. Az épületek felújítását és fejlesztését a magyar kormány, illetve a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta.

Potápi Árpád János Verbászon rámutatott, hogy az utóbbi években a magyar kormány támogatásával Felvidéken, Kárpátalján, Erdélyben és Vajdaságban 1600 templomot, parókiát, egyházi közösségi teret újítottak fel, illetve építettek újakat. Az államtitkár örömének adott hangot, hogy a szórvány gyülekezetei is meg tudtak erősödni.

Ennek példája a verbászi evangélikus imaház, amely azt bizonyítja, hogy „sosem kell feladni semmit”. Ha vannak erős személyiségek és vezetők, akik célokat tudnak megfogalmazni, akkor ők mindig számíthatnak a magyar kormány támogatására, ahogy a kormány is számít az ő támogatásukra – mondta.

Kishegyesen a nemzetpolitikai államtitkár kiemelte: a most átadott művelődési központ a közösség megújulóképességének és kitartásának, a közösségi erőnek a szimbóluma. Potápi Árpád János rámutatott, hogy a magyar gyerekek ezekben a közösségi terekben tudják megalapozni sikereiket, majd megmutatni önmagukat, és ezzel öregbíteni településük nevét.

„Szeretnék köszönetet mondani minden itt élő embernek azért, hogy megtartotta az anyanyelvét, megtartotta a kultúráját, ragaszkodik ősei hitéhez, és mindent megtesz annak érdekében, hogy a gyermekei is a magyar intézményeket, a magyar megmaradást válasszák” – húzta alá.

MTI

Kapcsolodó cikkek