Potápi: idén is támogatja a kormány a kárpátaljai gyermekétkeztetést - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

Potápi: idén is támogatja a kormány a kárpátaljai gyermekétkeztetést

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága az előző évekhez hasonlóan idén is meghirdeti a kárpátaljai gyermekétkeztetési programot – közölte Potápi Árpád János szerdán az MTI-vel.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár ismertette: a program keretében a kárpátaljai magyar oktatási intézmények óvodai és alsó osztályos diákjai egyszeri, 30 ezer forintos étkezési támogatásra pályázhatnak. Hozzátette: a 2021-es évben 6591 gyerek részesült támogatásban. Potápi Árpád János felidézte: a nemzetpolitikai államtitkárság 2015-től külön pályázati rendszer keretében támogatja a kárpátaljai magyar társadalom szinte minden rétegét, ezzel segítve a kárpátaljai magyarság szülőföldön maradását.

A program az elmúlt évek során nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a kárpátaljai magyarság ne hagyja el tömegesen szülőföldjét – hangsúlyozta az államtitkár. Kiemelte: a gyermekétkeztetési program a kárpátaljai szociális programcsomag része, az idei évben azonban – tekintettel arra, hogy februárban leállt a jelenléti oktatás Kárpátalján és csak szeptemberben indult újra – külön hirdetik meg a gyermekétkeztetési programot.

A nemzetpolitikáért felelős államtitkár rámutatott: az elmúlt hónapok egyik legnagyobb sikere, hogy Kárpátalja szinte minden magyar tannyelvű közoktatási intézményében sikerült elindítani a jelenléti oktatást. A beiskolázási számadatok azt mutatják, hogy a jelenlegi bizonytalan háborús helyzetben a kárpátaljai magyarság többsége továbbra is a szülőföldjén tartózkodik.

A program idei meghirdetésével is hozzá szeretnénk járulni a szülők anyagi terheinek enyhítéséhez, valamint ahhoz, hogy Kárpátalján minden magyar óvodás és kisiskolás meleg ételhez jusson – fogalmazott Potápi Árpád János. A pályázat október 19-től november 18-ig nyújtható be. A támogatás lebonyolításában a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa működik közre.

MTI

Kapcsolodó cikkek