SakkTesi Program: pedagógus-továbbképzés Kárpátalján - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja

SakkTesi Program: pedagógus-továbbképzés Kárpátalján

Kárpátalján is megvalósult a SakkTesi pedagógus-továbbképzés november 5-én. A programot online formában tartották, amelyben óvodapedagógusok és az általános iskola 14. osztályában tanító oktatók vehettek részt.

A szombati képzéshez 10-10 oktatási intézmény pedagógusai csatlakoztak, mintegy 50 fő részvételével. A továbbképzés legfőbb célja, hogy a pedagógusok megismerjék a SakkTesi Program kínálta lehetőségeket, a sakkozás, a sakkstratégia és sakktaktika alapjait, alkalmazásának lehetőségeit az óvodás korú gyermekek mozgásfejlesztésében, illetve az 14. évfolyam testnevelés órai munkájához kapcsolódóan. A program a Polgár Judit-módszer legújabb eleme. A gyermekek egy óriási sakkszőnyegen végzik a mozgásos gyakorlatokat, amelyek a hatékony eligazodást, a térben való tájékozódást és a játékos cselekvéstanulást segítik.

A képzés legfontosabb tudnivalóiról Farkas Andrea, a SakkTesi program határon túli megvalósításának projektmenedzsere számolt be a Kárpátalja.ma megkeresésére.

– Nagyon örültünk annak, hogy 10 óvodai intézményből 22 óvópedagógus, 10 iskolából pedig 28 tanító részt vett ezen az online képzésen. Többen az elmúlt években is bekapcsolódtak már a Polgár Judit-módszer valamelyik képzésébe.

Farkas Andrea elmondta, hogy 4 évvel ezelőtt kontaktképzés formájában jártak Kárpátalján, ahová a Sakkjátszótér óvodai programot, valamint a Sakkpalota komplex képességfejlesztő programot hozták el.

– Úgy érezzük, hogy mind az óvónők, mind a tanítók részéről nagyon pozitív visszajelzések jöttek. Szeretik ezt a fajta gondolkodásmódot, amit a Polgár Judit-módszer három pillére, három programja képvisel. Mint mondta:

– Nem a hagyományos értelemben tanítjuk a sakkot, hanem tulajdonképpen a sakkot mint eszközt visszük be a képességfejlesztésbe. Az óvodai és az iskolai programokban egy komplex képességfejlesztést végzünk, ahol az anyanyelvi képességektől a matematikai képességeken keresztül a kognitív és a szociális képességek is bekerülnek. A SakkTesinek viszont a fókuszában kifejezetten a mozgásfejlesztés áll. Itt olyan programelemeket ismertettünk meg a pedagógusokkal, amelyek mind a prevenciós tevékenységekre, mind adott esetben egy óvodai csoportfoglalkozás vagy egy tanórai foglalkozás keretében, esetleg szabadidős tevékenységként is bevihetők az intézményi gyakorlatba, és egy új eszköztárral gazdagítják a módszertani repertoárt.

Farkas Andrea kiemelte, hogy minden intézmény kap egy alapeszközcsomagot, amely egy óriás sakkszőnyegből és a nagy sakkbábkészletből áll, valamint e-mailben érkezik majd egy játékgyűjtemény is, ahol ezeknek a játékoknak a leírása található. Ezzel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy az intézményeknek a gyakorlatába is beépüljön az, amit a képzésen szóban megkaptak az oktatók.

A projektmenedzser hangsúlyozta, hogy örülnének, ha lenne a programnak folytatása.

– Nagyon szeretnénk, ha lenne folytatás. A magyar kormány támogatásának köszönhetően, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságával együttműködve 4 éven keresztül folyamatosan vittük a határon túli régiókba magyar pedagógusok számára mindazt a tudást, amit a Polgár Judit-módszer képvisel. Eddig 300 intézményt képeztünk a négy főbb határon túli régióban, amelyeken több mint 800 pedagógus vett részt. Egyelőre azonban még nem tudjuk, hogy jövőre tudjuk-e folytatni.

A képzésen részt vevő pedagógusok képessé válnak arra, hogy a SakkTesi módszertanát alkalmazzák pedagógiai munkájuk során, és sakkos mozgásfejlesztő foglalkozásokat tartsanak.

A programot a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetemmel közösen dolgozták ki.

Forrás: Kárpátalja.ma

Kapcsolodó cikkek