Szijjártó: a magyar-szerb együttműködés munkaerőpiaci dimenziója is megerősödhet - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Szijjártó: a magyar-szerb együttműködés munkaerőpiaci dimenziója is megerősödhet

A magyar-szerb együttműködés munkaerőpiaci dimenziója is megerősödhet, ugyanis nagy a kereslet a vendégmunkásokra a helyiek által be nem töltött magyarországi munkahelyeken – mutatott rá Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Belgrádban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a szerb piacra belépő, magyar Prohuman HR-szolgáltató rendezvényén arról számolt be, hogy a jelenlegi kormány 2010-ben, rendkívül rossz gazdasági állapotban vette át az ország vezetését, így teljes újjászervezésre volt szükség az újraelosztásra épülő szocialista gazdaságpolitika mintegy nyolc éve után.

Elmondta, hogy a munkaalapú társadalom bevezetése mellett tették le a voksukat, megcélozva a teljes foglalkoztatás elérését, valamint egy olyan környezet kialakítását, amelyben megéri többet dolgozni és több embert alkalmazni. Mint közölte, ehhez inspiráló, egykulcsos adórendszert vezettek be, így máig Magyarországon kell fizetni a munkát terhelő legalacsonyabb adókat Európában. „Azt a célt tűztük ki magunk elé 2010-ben, hogy tíz év alatt egymillió új munkahelyet hozunk létre. Ez sikerült (.) A munkanélküliség lement a 3,5 százalékos dimenzióba, ami gyakorlatilag azt jelenti, hogy az a magyar ember, aki akar dolgozni, az nagy valószínűséggel tud is” – jelentette ki.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy ezzel párhuzamosan folyamatosan dőltek meg a beruházási rekordok, és tavaly már hatmilliárd euró felett volt ezek összege, ami jól mutatja, hogy sikeres volt az a stratégia is, amely hazánkat a keleti és a nyugati autóipari vállalatok találkozási pontjává kívánta tenni. Hangsúlyozta: emiatt folyamatosan nő az igény a jól képzett munkaerőre, s miközben a cél az, hogy az álláshelyeket elsősorban magyarok töltsék be, ezért is reformálták meg az oktatási rendszert, látni kell, hogy vannak olyan pozíciók, amelyekre már helyi munkaerőt nagyon nehéz találni.

„Ezért úgy döntöttünk, hogy engedélyezzük szervezett körülmények, szabályozott körülmények között, meghatározott időre vendégmunkások behozatalát annak érdekében, hogy a magyar emberek által be nem töltött munkahelyeket betöltsék” – közölte. Majd hozzátette, van erre egy mindenki számára biztonságot adó keretrendszer, amellyel a minősített munkaerő-közvetítő vállalatok 15 országból speciális engedélyezési eljárás nélkül, gyorsan, egyszerűen hozhatnak be munkavállalókat. „Szerbia is ezen 15 ország közé tartozik. Mivel a szerb munkavállalók szorgalmasak, fegyelmezettek és képzettek is, ezért aztán rendkívül népszerűek a magyar munkaadók körében” – tudatta.

Tájékoztatása szerint jelenleg 5430 szerb állampolgár rendelkezik magyar munkavállalási engedéllyel, miután tavaly 1353 embert sikerült toborozni. A miniszter üdvözölte a legnagyobb magyarországi munkaerő-közvetítőnek számító Prohuman szerbiai piacra lépését, amely remélhetőleg lehetővé teszi, hogy a két ország stratégiai együttműködése most egy munkaerőpiaci dimenzióval is kiegészülhessen.

Ennek kapcsán pedig rámutatott, hogy a munkaerő behozatalának legolcsóbb és a legbiztonságosabb módja a közvetlen szomszédságban folytatott toborzás.

MTI

Kapcsolodó cikkek