Szijjártó: fegyverszállítások helyett a közvetítésre kellene fókuszálni az ukrajnai háború ügyében - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország

Szijjártó: fegyverszállítások helyett a közvetítésre kellene fókuszálni az ukrajnai háború ügyében

A nemzetközi közösségnek fegyverszállítások helyett a közvetítésre, a párbeszédre kellene fókuszálnia az ukrajnai háború ügyében, a megoldás ugyanis a tárgyalóasztalnál van, és nem a csatatéren – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön New Yorkban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az ENSZ-közgyűlés keretében összeül a Mediáció Barátai Csoport, amelynek tagjai közvetítést szorgalmaznak a fegyveres konfliktusok rendezése érdekében.

Kiemelte, hogy ennek egyik társelnöke épp az ukrajnai háborúban eddig egyedüli sikeres közvetítőként fellépő Törökország, amely részt vett tavaly a fekete-tengeri gabonamegállapodás tető alá hozásában.

Majd leszögezte, hogy a magyar álláspont világos, hazánk továbbra is a minél előbbi béke pártján van. „És ezzel nagyon sokan rokonszenveznek a világban, alapvetően persze Európán kívül” – mondta, arra is kitérve, hogy a háborúknak mindig a tárgyalóasztalnál van a megoldásuk, a harctéren csak halott emberek és pusztítás van.

Szijjártó Péter kijelentette, hogy el kell utasítani azt az európai és amerikai álláspontot, amely úgy szól, hogy a békekötés feltételei most még nem adottak Ukrajnában, hanem majd a csatatéri fejlemények nyomán a jövőben kedvezőbbek lesznek.

„Ez nem igaz, ez nincsen így, a békekötés feltételei tegnap sokkal jobbak voltak, mint ma, de még ma is jobbak, mint holnap, és holnapután egészen biztosan rosszabbak lesznek, mint holnap” – közölte.

„A helyzet ugyanis az, hogy minden egyes nappal, ami háborúval telik, újabb és újabb emberek halnak meg, újabb és újabb pusztításra kerül sor. Tehát minél előbb sikerül véget vetni a háborúnak, annál több emberéletet tudunk megmenteni” – tette hozzá.

A miniszter úgy vélekedett, hogy erkölcsileg az az egyetlen tartható megközelítés, amely az emberek életének megmentésére összpontosít.

„Ezért azt szorgalmazzuk, hogy az Ukrajnában zajló háború kapcsán is végre a fegyverszállítások helyett a közvetítésre, a párbeszédre, a béketárgyalásokra kerüljön sor. Arra kérjük a nagy és erős országokat, hogy ne fegyvereket, hanem a béke reményét hozzák el a szomszédságunkba” – összegzett.

MTI

Nyitókép: MTI/KKM

Kapcsolodó cikkek