Szilágyi Péter: a nagyvállalkozói mentorprogram már körbe öleli a Kárpát-medencét - Külhoni Magyarok
általános Hírek Vajdaság

Szilágyi Péter: a nagyvállalkozói mentorprogram már körbe öleli a Kárpát-medencét

A nagyvállalkozói mentorprogram három és fél évvel ezelőtt a Vajdaságból indult, és mára körülölelte a Kárpát-medencét – hangsúlyozta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Palicson a vajdasági gazdasági mentorprogram harmadik fordulójának zárórendezvényén.

Hozzátette: a cél az volt, hogy a külhoni magyar régiók nagy- és kisvállalkozóinak összekapcsolásával létrejöjjön egy egymást támogató vállalkozói közösség.

A kialakított szakmai hálózatnak már 750 tagja van. A körükben végzett felmérés szerint 12-15 ezer főt foglalkoztatnak, 72 százalékban magyarokat. A kapcsolatrendszerben aktív vállalkozásoknak átlagosan 2,4 millió euró volt az árbevételük 2021-ben. A vállalkozásoknak 43 országban vannak üzleti kapcsolataik. Magyarországi cégekkel kétharmaduk ápol üzleti kapcsolatot – ismertette.

„A programjainkhoz csatlakozó vállalkozások jelentős gazdasági és foglalkoztatási súlyt képviselnek” – tette hozzá Szilágyi Péter.

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke emlékeztetett arra, hogy a program alapötlete a kezdő vállalkozók felkarolása volt.

A vajdasági mentorprogram három és fél évvel ezelőtt indult. Első ciklusában 25 mentor és 55 mentorált, a másodikban 27 mentor és 53 mentorált, a harmadikban 26 mentor és már 62 mentorált volt.

Pásztor István rámutatott, hogy a mentorok köre állandó, ami bizonyos szinten várható is, hiszen a vajdasági magyaroknak „nincsen olyan borzasztó sok vállalkozásuk”, de azt is bizonyítja, hogy a  „nagyvállalkozóink elkötelezettek, elhivatottak amellett, hogy segítsenek másokon, hogy visszaadják a közösség irányába azt a támogatást, amelyet az előző években kaptak”.

A mentorprogramot a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága indította a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületével, a Design Terminallal, valamint a magyar kormány gazdaságfejlesztési programját lebonyolító Prosperitati Alapítvánnyal együttműködve.

A program célja a vajdasági vállalkozói mentorhálózat kialakítása volt. A mentorprogramban egyrészt olyan nagyvállalkozók vettek részt, akik sikerrel pályáztak a gazdaságfejlesztési program támogatásaira, másrészt olyan kezdő és fejlődő vállalkozók, akik a gazdaságfejlesztési program kedvezményezettjei vagy a Vajdasági Fiatal Vállalkozók Egyesületének tagjai voltak. Az volt a cél, hogy a már tapasztalt és sikeres vállalkozók megosszák tudásukat a fiatalokkal, és ezzel segítsék fejlődésüket. A mentorok és a mentoráltak szakmai képzéseken vettek részt, hogy együttműködésük a lehető leggyümölcsözőbb legyen.

A magyar kormány gazdaságfejlesztési programjában több tízezer vállalkozó jutott támogatáshoz, ami hozzájárult ahhoz, hogy a magyar emberek a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, és csökkenjen az elvándorlás.

A mentorprogram zárórendezvénye előtt Szilágyi Péter ünnepélyes keretek között adta át a vajdasági díjazottak egy részének a Nemzetpolitikai Államtitkárság Miénk a város! játékának nyereményeit, a fejlesztő játékokat és gyermekirodalmat tartalmazó Csodasarkokat.

MTI

Fotó: MTI/Molnár Edvárd

Kapcsolodó cikkek