Több mint százmillió forint értékű segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán államtitkár Beregszászról - Külhoni Magyarok
általános Hírek Kárpátalja Magyarország

Több mint százmillió forint értékű segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán államtitkár Beregszászról

A Kárpátalján is tevékenykedő magyar karitatív szervezetek közreműködésével több mint számillió forint értékű – generátorokból, tartós élelmiszerekből, gyógyszerekből és higiéniai termékekből álló  – segélyszállítmányt indított útnak Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár Beregszászról.

Kovács Zoltán a beregszászi római katolikus plébánia udvarán tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy az Ukrajnában, ezen belül Kárpátalján humanitárius támogatást nyújtó karitatív szervezetek – a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Katolikus Karitász, a Magyar Vöröskereszt, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Baptista Szeretetszolgálat és a Magyar Református Szeretetszolgálat – már több mint egy éve, az orosz-ukrán háború első napjától kezdve folyamatosan támogatják a menekülteket és a rászorulókat.     Kovács Zoltán emlékeztetett arra, hogy Magyarország ezzel történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre. A Híd Kárpátaljáért program mára kibővült, és a hat említett karitatív szervezet Ukrajna belső vidékein is kifejti tevékenységét és „segíti a civil hátország a hétköznapi életet”.

Az államtitkár aláhúzta, hogy a hivatalos adatok szerint Magyarország eddig 123,3 milliárd forintnyi segítséget nyújtott, ami tartalmazza a karitatív szervezetek által eljuttatott közvetlen segítséget, infrastrukturális fejlesztési és helyreállítási támogatást és az üzemanyag-szállítmányok értékét. Csak a karitatív szervezetek által célba juttatott segélyek értéke 13 milliárd forintot tesz ki – közölte az államtitkár.

Kovács Zoltán leszögezte: Magyarország a háború kitörésének első napja óta következetesen békepárti, a háborút a lehető leggyorsabban be kell fejezni. Emellett kiemelte, hogy az ország humanitárius vállalásainak mértéke messze meghaladja a méreteihez és lehetőségeihez képest elvárható szintet. Magyarország segít mindenben, amiben tud: részt vesz a helyreállítási, infrastrukturális, oktatási, egészségügyi programokban – fejtette ki az államtitkár.

MTI

Fotó: Kovács Zoltán hivatalos Facebook-oldala

Kapcsolodó cikkek