Varga Mihály: A vajdasági gazdaságfejlesztési programból Magyarország is profitál - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Vajdaság

Varga Mihály: A vajdasági gazdaságfejlesztési programból Magyarország is profitál

Szeged-Kiskundorozsmán tartott közös kampányrendezvényt a Fidesz-KDNP és a VMSZ.

A lakossági fórumon Varga Mihály magyar pénzügyminiszter a vajdasági gazdaságfejlesztési program Magyarországra gyakorolt hatásáról is beszélt. Pásztor István, a VMSZ elnöke pedig Szerbia és Magyarország hatékonyabb gazdasági együttműködésének terveit ismertette.

Kondászné Takács Zsuzsa kiemelten fontosnak tartja, hogy részt vegyen az április 3-ai magyar országgyűlési választáson. Kiemelte, elégedett a jelenlegi kormány intézkedéseivel, szerinte a fiatalok és az idősebbek is számos kedvezményben részesülnek. „Az évtizedes folyamatos haladás, a családtámogatás terén, a sok kedvezmény, ami van. Ez nem egyszeri alkalom, hanem egy folyamatos haladó eszme.”

Varga Mihály, magyar pénzügyminiszter kiemelte, ami jó Vajdaságnak, az Magyarországnak is jó, hiszen a magyar kormány által támogatott gazdaságfejlesztési programból Magyarország is profitál. „Nagyon sok pozitív példát tudok felhozni szegedi, szabadkai és környező települések cégeire vonatkozóan. De nem csak a vállalkozások együttműködésére kell ilyenkor gondolni, hanem pl oktatásban, képzésben való együttműködésre is. Gondoljunk arra, hogy a Mórahalmi Szakképzési Centrum egyre több olyan vajdasági fiatalnak ad szakképzettséget, szakmát, amelyet aztán vagy Magyarországon, vagy Szerbiában tudnak hasznosítani. Tehát az együttműködésnek nagyon sok formája létezik, a gazdasági az elsődleges, de ezen keresztül el tudunk jutni oda, hogy a képzésben, fejlesztésben, sőt a kutatásfejlesztésben is részt vegyünk. A következő időszakban a versenyképesség javítása érdekében erre is törekedni kell.”

A Szerbia és Magyarország közötti gazdasági együttműködést megnehezíti a kamionok több órás veszteglése a határátkelőkön, de ez a probléma is megoldódni látszik – emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke. „Újabb kamionsávok nyílnak, buszsávok, sáv nyílik speciális teherre, de az igazán fontos az volna, ha az eljárás egyszerűsödne. A fizikai adottságok megvannak. Az eljárásbeli problémákat kellene megoldani, talán elsőként azzal, hogy egy helyen legyen az összes ellenőrzés. Mind a két országnak az ellenőrei ott egy bódéban intézzék el az ügyeket. Ez már őrült nagy gyorsulást jelentene.”

Pásztor István kiemelte, már tervezés alatt van a horgosi átkelőn egy intermoduláris terminál létrehozása. Ennek az lenne a lényege, hogy az autópályáról érkező kamionok konténerét át lehetne helyezni a vasúti kocsikra, és azok szállítanák át Magyarországra.

Forrás: PannonRTV

Kapcsolodó cikkek