Vučić Orbánnal is találkozott Chisinauban: "Részletesen tájékoztattam a koszovói helyzetről" - Külhoni Magyarok
általános Hírek Magyarország Vajdaság

Vučić Orbánnal is találkozott Chisinauban: „Részletesen tájékoztattam a koszovói helyzetről”

Aleksandar Vučić szerb elnök az Európai Politikai Közösség chisinaui csúcstalálkozóján találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel „Kiváló beszélgetést folytattunk Szerbia jó és őszinte barátjával, Orbán Viktorral az országaink számára fontos minden kérdésről. Részletesen tájékoztattam a koszovói helyzetről”, írta Vučić az Instagramon.

Vučić Borrell-lel a felelőtlen magatartás következményeiről

„Nyílt beszélgetést folytattunk Josep Borrell-lel, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjével a koszovói bonyolult helyzetről, valamint a pristinai intézmények felelőtlen magatartásának következményeiről. Ismételten elmondta, hogy kezdettől fogva felelősségteljesen, lelkiismeretesen és komolyan közelítettünk minden nyitott kérdés megoldásához a Pristinával folytatott párbeszéd során, és hangsúlyoztam, hogy türelmesen és higgadtan reagáltunk minden egyoldalú lépésre és provokációra”, írta Vučić az Instagramon.

A szerb elnök közölte továbbá, hogy Szerbia számára a koszovói szerb közösség biztonsága mindig is prioritás volt, a béke és a stabilitás megőrzése mellett. Rámutatott arra is, hogy a szerb községek közösségének megalakítása a brüsszeli megállapodásból eredő alapvető kötelezettség, majd külön hangsúlyozta: kiemelten fontos, hogy a pristinai intézmények felhagyjanak az erőszakkal és visszatérjenek a párbeszédhez.

Vučić a csúcstalálkozó témáiról

„Ezen a csúcson a béke és biztonság, az energetikai ellenállóképesség, valamint az európai stabilitás és jólét megerősítésének kérdéseivel fogunk foglalkozni. Büszke vagyok arra, hogy itt képviselhetem hazánkat, mert meghallják és meghallgatják a hangunkat. Szerbia hozzájárul minden kulcsfontosságú témához, komoly országként és partnerként, amit eddig is sokszor megmutattunk már”, közölte a szerb elnök az Európai Politikai Közösség csúcstalálkozójának megnyitója előtt.

Vučić Macronnak: Aggódom az eszkaláció miatt

„Megköszöntem Emmanuel Macron francia elnöknek azt a határozott álláspontot és támogatást, amelyet Szerbiának nyújtott a Koszovóban történt legutóbbi események kapcsán. Aggodalmamat fejeztem ki az erőszak legutóbbi, koszovói eszkalációja miatt, és Macron elnökkel is beszéltem azokról a lépésekről, amelyeket a továbbiakban kell tennünk a régió békéjének és a stabilitásának megőrzése érdekében”, írta hivatalos Instagram-profilján Vučić.

Spanyolország támogatja Szerbiát

„Szerbia őszinte barátjával Pedro Sánchez Pérez-Castejón spanyol miniszterelnökkel a koszovói bonyolult helyzetről, a legutóbbi válság megoldásának lehetőségeiről, de Szerbia uniós útjáról, a nyugat-balkáni térségről és más fontos kérdésekről is beszéltünk”, közölte Vučić, aki háláját fejezte ki Spanyolországnak, amiért támogatja, megérti és tiszteli Szerbia nézeteit, valamint azért is, mert rendíthetetlenül és következetesen tiszteletben tartja a nemzetközi jog elveit.

Köszönet Von der Leyennek

„Hálás vagyok Ursula Von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének mindazért, amit a régió országainak összekapcsolása és a Nyugat-Balkán EU-hoz való csatlakozása érdekében tesz, továbbá azért is, mert ugyanabban az elkötelezettségben osztozunk a közös jövő, a béke és stabilitás iránt”, közölte a szerb államfő, miután találkozott az EB elnökével.

Vučić a régió országainak vezetőivel

„A régióban mi tudjuk a legjobban, hogy mennyire fontos a közös erőfeszítés a nehezen kivívott béke és stabilitás megőrzése érdekében. Beszéltük az aktuális eseményekről és a további lépésekről, amelyek hozzájárulhatnak a jelenlegi nehéz és súlyos helyzet megoldásához, abban a reményben, hogy az ész fog győzedelmeskedni, mindenki javára”, írta Vučić miután beszélgetett Željka Cvijanovićtyal, a bosznia-hercegovinai elnökség szerb tagjával, Katerina Szakellaropoulou görög elnökkel, Dimitar Kovacsevszki észak-macedón és Edi Rama albán miniszterelnökkel.

Forrás: Vajma.info

Borítókép: Instagram/ buducnostsrbijeav

 

Kapcsolodó cikkek