A 29 évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékeztek Vukováron - Külhoni Magyarok
Hírek

A 29 évvel ezelőtti tragikus eseményekre emlékeztek Vukováron

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége (HMDK) és a Vukovári Magyarok Egyesülete a járványügyi előírásokat betartva idén szűk körben emlékezett meg a város védelmében elesett áldozatokról, azok hősies helytállásáról.

A vukováriak számára a november a város elestére való emlékezés időszaka, minden évben a Duna-parti város ártatlan áldozataira és hős védőire emlékeznek ilyenkor, akik a túlerővel szembeszállva életük árán védték hazájukat, otthonukat.

Nagy árat fizetett Vukovár

A Duna-parti várost 1991. augusztus 26-án zárták körül a szerb csapatok, de csak november 18-án tudták bevenni. A három hónapig tartó ostrom lekötötte az ellenséges erőket, így másutt meg lehetett szervezni a védelmet, úgyhogy az ország belsejébe már nem tudtak behatolni a szerb csapatok. De mindezért Vukovár nagy árat fizetett, több mint másfélezer ember halt meg – köztük 52 horvátországi magyar is -, és még ma is hosszú az eltűntek listája. Az elesett honvédők számára külön temetőt hoztak létre. A fekete és szürke márványból készült egyensírok az emberi kegyetlenség mementójaként sorakoznak a temetőben.

A megemlékezés

A Vukovári Magyarok Egyesülete minden év november 16-án emlékezik meg a város ostromának magyar áldozatairól a helyi emléktemetőben. Az előző évekkel ellentétben a járványhelyzet miatt az idén a megemlékezésre szűkebb körben került sor.

Először Jakumetović Rozália, a Vukovári Magyarok Egyesületének elnöke szólt az egybegyűltekhez. Hangsúlyozta Vukovár védőinek a hősiességét és hazaszeretetét, és felolvasta a város ostroma során elesett 52 magyar áldozat nevét. Ezt követően helyezték el emlékkoszorúikat a jelenlévő intézmények, szervezetek képviselői.

A megemlékezésen részt vett többek között Jankovics Róbert, magyarságunk parlamenti képviselője, Gárdos Béla eszéki magyar konzul, Gyöngyös Zsófia, a zágrábi magyar nagykövetség első beosztottja és Munk Erik, a Bellyei járás elöljáró-helyettese is.

A megemlékezés az ovčarai vesztőhelyen folytatódott, ahol a 197 legyilkolt katona és civil között három magyar nemzetiségű ember is volt.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80