„A kárpátaljai magyar közösség bebizonyította, hogy egy emberként tud erőt felmutatni, létezni, és […] hogy a jövőben is létezni kíván” - Külhoni Magyarok
Hírek

„A kárpátaljai magyar közösség bebizonyította, hogy egy emberként tud erőt felmutatni, létezni, és […] hogy a jövőben is létezni kíván”

A 2020-as esztendő embert próbáló évként vonul be a történelemkönyvekbe. Nem volt ez egy egyszerű időszak a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség Ifjúsági Szervezete (KMKSZ ISZ) számára sem, de minden nehézség ellenére számos sikert is elkönyvelhettek. Dobsa István, a KMKSZ ISZ elnökének évértékelő interjúja.

– Mindenre hatással volt 2020-ban a koronavírus. Jóval szegényebbek lettünk rendezvények terén is.

– Ahogy mindenkinek, így nekünk is sajnos több eseményt le kellett mondanunk. Az egyik legfájóbb veszteség szervezetünk legnagyobb eseménye, az ISZ Feszt volt. Mi mit sem sejtve készültünk, szervezkedtünk, kitűztük az időpontot, lebeszéltük a helyszínt, melyként 2020-ban a beregszászi Barátság Stadion szolgált volna, sőt, már az előszerződéseket is megkötöttük Magyarország legszínvonalasabb együtteseivel, de akkor jött a feketeleves: a koronavírus. Természetesen az emberek biztonsága és védelme a legfontosabb, továbbá a karanténintézkedések is közrejátszottak, hogy az ISZ Fesztek történetének legnagyobb fesztiválját is le kellett fújnunk.

– Az élet viszont megy tovább. Mesélj, kérlek, a sikerekről!

– Az ISZ Elnökségével úgy döntöttünk, hogy nem mondunk le a közösségszervezésről, hanem – ahogyan sokan mások – mi is alkalmazkodtunk a kialakult helyzethez, és áttértünk az online felületeken való munkavégzésre. Első projektünknél Kárpátalja legkreatívabb szájmaszkját kerestük, ezt követően pedig májusfa-szépségversenyt hirdettünk a fiatalok körében. Szervezetünk egyik nagyon régi célkitűzése egy zenei tehetségkutató megszervezése és lebonyolítása. A rendezvény szakmai partnere az NKA Hangfoglaló Programja, az Öröm a zene! program, a Peron Music Alapítvány és a Peron Tehetségközpont volt. A Kárpátalja forduló győztese az Ullie zenekar (tagjai: Ulyanna Donetskaya – ének, Blanár Dávid – gitár, vokál, Kudron József – gitár, Dudás Gergő – zongora, billentyű, vokál, Danku József – basszusgitár – a szerk.) lett. Az együttes énekese, Ulyanna Donetskaya pedig a legígéretesebb fiatal tehetségnek járó Újfalusi Gábor-díjat kapta a zsűritől. A tehetséges csapat a sok elismerés mellett októberben részt vett a budapesti Öröm a zene! döntőn az A38 Hajón, melyen a Kárpát-medencében szervezett, összesen 26 tehetségkutató verseny győztesei léphettek fel a zsűri és a közönség előtt.

– Elstartolt a vezetőképző is. Gondolom, ez sem ment olyan gördülékenyen, mint korábban.

– Nagyon aggódtunk, hogy nem sikerül útjára indítanunk a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképző III. évfolyamát, de, Istennek hála, a Mathias Corvinus Collegium és Bocskor Andrea európai parlamenti képviselő asszony közreműködésével a képzés elindulhatott – hibrid módban. Ez azt jelenti, hogy az első képzési alkalom keretében a résztvevők egy napot együtt tölthettek Beregszászban, majd az első képzési hétvége többi része az online térben folytatódott. Nagyon remélem, hogy 2021-ben a további képzések állomásain (Budapest és Brüsszel) a résztvevők személyesen is találkozhatnak az előadókkal.

– A szervezet a helyhatósági választásokon is aktív volt.

– Mindannyian tudjuk, hogy 2020. október 25-én helyhatósági választásokat tartottak Ukrajnában. Ezen a szavazáson a „KMKSZ” – UMP is megmérettette magát, és jól is szerepelt, hiszen a magyar közösség számbeli arányainak megfelelőlen jutott és szerzett mandátumokat megyei, járási és kistérségi szinteken egyaránt. Ez történelmi siker. Van mire büszkének lennünk, továbbá ez erőt kell hogy adjon a jövőben, hiszen a kárpátaljai magyar közösség bebizonyította, hogy egy emberként tud erőt felmutatni, létezni, és bizonyságot tett afelől, hogy a jövőben is létezni kíván. Örömömre szolgál és szolgált azt látni, hogy ebből a választási küzdelemből rengeteg kárpátaljai magyar fiatal aktívan kivette a részét, hozzájárulva a közös magyar sikerhez. Külön kiemelném az általunk szervezett villámcsődületeket (flashmob – a szerk.), amellyel régiónk különböző problémáira szerettük volna felhívni az emberek és a média figyelmét. Nagyon sok fiatal munkája a választások után sem ért véget, mert több ISZ-tag is jelen van a kistérségi vagy járási tanácsok döntéshozó testületeiben. Közülük pedig többen is részt vettek a Kárpátaljai Közéleti Vezetőképzők egyikén. Ez mindenképpen elég bizonyíték arra, hogy ez a program nagyon jól működik, és az egész kárpátaljai magyarság jelenét és jövőjét is szolgálja.

– A nehéz év ellenére sem maradhatott el a jótékonykodás.

– Rendkívül fontos, hogy igyekezzünk mindig segíteni az arra rászorulókon, ennek érdekében jótékonysági gyűjtést és licitet hirdettünk Annácska megsegítésére. Szervezetünk 56 ezer hrivnyával tudott hozzájárulni az SMA betegséggel küzdő kislány megsegítéséhez. Szeretnénk ezúton is jobbulást kívánni, valamint kitartást az egész család számára!

– Milyen programokkal zártátok az évet?

– Szerettük volna a történelem számára megőrizni és bemutatni a kárpátaljai emberek mindennapjait a járvány idején, ezért az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Mondd el képekkel – Kárpátalja a Te szemeddel című fotópályázatunknak tavaly a koronavírus volt a témája. 77 pályamunka érkezett be, a zsűri számára nagyon nehéz volt a döntés. Az év vége felé pedig a hagyományokra hívtuk fel az emberek figyelmét. A pályázat témája a különböző karácsonyi népszokásaink bemutatása volt.

– Tisztújító közgyűlést is tartott a szervezet.

– Végül, de nem utolsósorban a KMKSZ ISZ is megtartotta soron következő, tisztújítással egybekötött, rendhagyó zoomos közgyűlését. Örülök annak, hogy sikerült megválasztani az új elnökséget. Az eseményen részt vettek az anyaországi és más Kárpát-medencei partnerszervezeteink is, melyek szintén sok sikert kívántak az újonnan megválasztott Elnökségnek és az egész szervezetnek.

– Mit vársz a következő esztendőtől?

– Bízom abban, hogy a 2021-es év könnyebb lesz, mint az előző, továbbá hogy nem csupán a járvány csendesül, de Ukrajna belpolitikai helyzete is, s remélem, hogy sikerül megoldani azokat a kényes politikai kérdéseket és összekülönbözéseket, amelyek az elmúlt hónapokban feszültséget szítottak nem csupán a kárpátaljai magyar közösség, de az egész ország lakossága körében is. Remélem, hogy Ukrajna döntéshozói belátják, hogy az Ukrajna és Magyarország közötti jelenlegi viszony jobbulásának az itt élő közösség lehet a közvetítője, hisz nem kérünk mi semmi újat, csupán azt, amit országunk alkotmánya eddig is biztosított a számunkra.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek