A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata - Külhoni Magyarok
Hírek

A KMKSZ Elnökségének nyilatkozata

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megdöbbenéssel olvasta és határozottan visszautasítja Petruska István – a Beregszászi Járási Állami Közigazgatási Hivatal nemrég leváltott elnöke, leendő kormányzóhelyettes – Magyar Nemzetnek adott interjújában elmondottakat. Hibásnak és félrevezetőnek tartjuk azt az állítást, hogy az Ukrajna és Magyarország között megromlott kapcsolatok oka a nem megfelelő magyar kisebbségpolitika lenne.

Egyrészt azért, mert a kisebbségpolitika a belpolitika része, s mint ilyen, a magyar kormányzat viszonyát mutatja a Magyarországon élő kisebbségekhez, ami példamutatónak tekinthető. A nyilatkozó valószínűleg a magyar nemzetpolitikára gondolt, és azt tartja nem megfelelőnek.

Másrészt, a két ország közötti kapcsolatok megromlása Ukrajna Alkotmányában is garantált kisebbségi jogok szűkítésével kezdődtek. Azt megelőzően jószomszédi viszony jellemezte a két ország kapcsolatát. Európai uniós tagországként Magyarország jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy Ukrajna aláírja a társulási szerződést az EU-val. Magyarország kül- és nemzetpolitikája révén az elmúlt évtizedben számos humanitárius, szociális és gazdasági támogatás érkezett megyénkbe, amely nagyban segítette az itt élő közösség megmaradását, vidékünk fejlődését, s amiért elsősorban hálával és köszönettel tartozunk a magyar kormánynak.

Ungvár, 2021. január 13.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80