A KMKSZ ezúttal az óvodáknak segít - Külhoni Magyarok
Hírek

A KMKSZ ezúttal az óvodáknak segít

Featured Video Play Icon

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) mintegy száz óvoda karantén utáni újraindulását segíti Kárpátalja-szerte. Ezekből az adományokból a Beregszászi járás 36 óvodája részesül. Augusztus 5-én Sin Józsefet, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének, illetve a Beregszászi Járási Tanácsnak az elnökét kísértük el, aki a jánosi, gáti, valamint guti intézményvezetőknek adta át a KMKSZ által gyűjtött egészségügyi felszereléseket, eszközöket, amelyek nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy újra megnyithassák kapuikat az óvodák.

Sin József az akcióval kapcsolatban elmondta: azt tapasztaljuk, hogy nagyon nehézzé vált a helyzet a járvány, illetve a különböző korlátozásokból kifolyólag a családok számára, így már nagyon várják a szülők, hogy végre újra kinyissanak az óvodák. A községi tanácsok sincsenek jobb helyzetben. Különösképpen gazdasági-pénzügyi értelemben. Éppen ezért a „KMKSZ” Jótékonysági Alapítványa úgy döntött, hogy újabb akciót szervez az óvodák megsegítésére annak érdekében, hogy minél hamarabb ki tudjanak nyitni. A szülők szeretnének munkába menni végre, a gyerekeknek szükségük van a közösségre, az iskolára való felkészülésre, tehát minden azt sugallja, hogy a járványügyi szabályok szigorú betartásával sikerül megnyitniuk az óvodáknak. Az átadott egészségügyi csomagok olyan felszereléseket tartalmaznak, amelyek ezt lehetővé teszik.

Majoros Erzsébet, a jánosi intézmény gazdasági vezetője elmondta, hogy az óvodába összesen 102 gyerek jár (a balazsériakkal együtt), a megkapott védőfelszereléseket pedig arányosan fogják elosztani a két település gyerekei között.

Gáton Barna Erzsébet intézményvezető nagy örömét fejezte a KMKSZ által foganatosított adománycsomagért. Az óvodába 80 gyerek jár, ők is már március óta otthon vannak. Az igazgatónő arra is rámutatott, hogy a szülőkre ez óriási – ha lehet így fogalmazni – pluszterhet ró, hiszen a munka mellett nagyon nehéz megoldani a kisgyerekkel való foglalkozást.

Guton az óvoda 2 csoportjába összesen 40 gyerek jár. Ez a település is nagy örömmel fogadta az egészségügyi eszközöket, illetve hogy megfelelő feltételek mellett végre újra nyithat az intézmény.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek