A KMKSZ nem elégedett a kárpátaljai közigazgatást átalakító ukrán kormánytervvel - Külhoni Magyarok
Hírek

A KMKSZ nem elégedett a kárpátaljai közigazgatást átalakító ukrán kormánytervvel

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) bírálta az ukrán kormánynak a napokban nyilvánosságra hozott tervezetét Kárpátalja megye új közigazgatási felosztásáról.


A KMKSZ az MTI-hez eljuttatott keddi nyilatkozatában hangsúlyozta: a járások kialakításával kapcsolatban támogatja, hogy egy Beregszász központú járást hozzanak létre. Ugyanakkor felhívja a figyelmet arra, hogy a tervezett új járási rendszer hátrányosan érinti a kárpátaljai magyarságot, mivel a magyar nemzetiségűek százalékos aránya az új járásokban jelentősen csökken. Így például, a beregszászi járásban az eddigi 75 százalékról 43 százalékra, az ungváriban 33-ról 13 százalékra, a munkácsiban pedig 12-ről 4 százalékra csökken a magyarság részaránya.

„Szövetségünk már több ízben jelezte az ukrajnai illetékes szerveknek: a kárpátaljai magyarság szempontjából fontosnak tartja, hogy az új adminisztratív felosztás kialakításakor a magyarság történelmi letelepedési területén lévő kistérségeket egy járásban egyesítsék Beregszász központtal” – emelte ki közleményében a KMKSZ.

MTI

Kapcsolodó cikkek