A KMKSZ tiltakozásként és szolidaritásként kivonult a megyei tanács alakuló üléséről - Külhoni Magyarok
Hírek

A KMKSZ tiltakozásként és szolidaritásként kivonult a megyei tanács alakuló üléséről

December 7-én, hétfőn délelőtt került sor Ungváron a VIII. összehívású Kárpátaljai Megyei Tanács első plenáris ülésére.

Az ilyenkor szokásos hivatalos részt követően – állami himnusz, eskütétel, az ideiglenes elnökség, illetve számláló bizottság megalakítása stb. – az újonnan megválasztott képviselők áttértek a tanácselnök személyének jelölésére, valamint megválasztására.

Azonban ezt megelőzően Barta József bejelentette: a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) frakciója az utóbbi időben történtek miatt tiltakozásként és az elnök, Brenzovics László iránti szolidaritásként nem vesz részt a VIII. összehívású megyei tanács vezetőségének megválasztásában. A „KMKSZ” – UMP színeiben bejutott és jelenlévő 7 képviselő – Barta József, Gulácsy Géza, Orosz Ildikó, Balogh Lívia, Péter Csaba, Bíró Erzsébet és Petei Judit – felállt és kivonult a tanácsteremből.

Az előtérben Barta József, a KMKSZ alelnöke, a korábbi összehívású megyei tanács első elnökhelyettese elmondta:

– Ezzel a kivonulással azt akartuk kifejezni, hogy elítéljük mindazt, ami az elmúlt napokban, de mondhatnám, hogy az elmúlt időkben a kárpátaljai magyarság és a a kárpátaljai magyar érdekvédelmi szervezetek ellen, elsősorban a KMKSZ mint politikai párt és KMKSZ mint társadalompolitikai szervezet, valamint az általa létrehozott és működtetett alapítványok ellen zajlott és zajlik. Hiszen ez lehetetlenné teszik mindezeknek a működését, destabilizálja a helyzetet Kárpátalján, és nem vezet az Ukrajna és Magyarország közötti, az utóbbi években megromlott viszony javulásához, a korábbi baráti állapothoz való visszajutáshoz. Illetve, hogy kifejezzük szolidaritásunkat elnökünkkel és a támogatásunkat abban, hogy ellene irányult, rá lett kihegyezve ez az egész akciósorozat, amely az elmúlt napokban lejátszódott – jegyezte meg Barta József és kifejtette:

– Kivonultunk, mivel nem támogatjuk egyik jelöltet sem az elnöki pozícióra, nem veszünk részt a megyei tanács vezetőségének megválasztásában, de ez a kivonulás csak a mai plenáris ülésre érvényes. Ami azt jelenti, hogy ha a mai ülés befejeződik, akkor a következő munkájában természetesen hajlandóak vagyunk részt venni. Ha nem fejeződik be, akkor a második plenáris ülésre is hajlandóak vagyunk elmenni, és részt venni annak munkájában. Hiszen abban vagyunk érdekeltek, hogy a megyei tanács az élet javításához, a kárpátaljai problémák megoldásához szükséges határozatokat elfogadja, s amennyiben mi azokat jónak találjuk, természetesen támogatni fogjuk. Minket azért szavaztak be ide, hogy aktívan részt vegyünk a megyei tanács munkájában. A többség ma sejthetően megalakul, kikristályosodik. Valószínűleg ellenzékbe kényszerülünk, de ellenzékből is konstruktívan fogunk a hatalommal együttműködni, ha az Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság érdekeit szolgálja. Javaslatainkkal, szavazatainkkal támogatni fogjuk mindazokat a határozatokat, amelyek előreviszik Kárpátalja és a kárpátaljai magyarság ügyét.

– Remélhetőleg azok a problémák, amelyek megoldásra várnak, az elkövetkező időben megoldódnak. Mi erre szeretnénk felszólítani azokat, akiknek ebben az ügyben tennivalójuk van. Mi ugyanis elviseljük az ellenünk irányuló atrocitásokat, de folyamatosan felszólítjuk a hatalmat, hogy ezt fejezze be, szüntesse meg az eljárást a KMKSZ által létrehozott gazdasági és más alapítványok ellen, illetve a kárpátaljai magyarság üldözését, mert mi úgy érezzük, hogy ez most folyamatban van – zárta gondolatait Barta József.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek