A Rákóczi-szabadságharcra emlékeztek Kárpátalján - Külhoni Magyarok
Hírek

A Rákóczi-szabadságharcra emlékeztek Kárpátalján

Koszorúzásokkal emlékezett meg a Rákóczi-szabadságharcról július 19-én a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) megyeszerte. Tekintettel a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokra, a hagyományos nagyszabású rendezvények helyett szűk körben rótták le kegyeletüket a magyarságszervezetek képviselői a megyében található Rákóczi-emlékhelyeken.

Beregszász

A Vérke-parti városban a Rákóczi-szobor koszorúzását követően Sin József, a Beregszászi Járási Tanács és KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke azt hangsúlyozta ki, hogy a Nagyságos fejedelem a magyar nép és haza iránti önfeláldozásával és hűségével példát mutatott nemcsak kortársainak, hanem a ma élőknek is.

Tiszaújlak

Természetesen nem maradt el a tiszaújlaki Turul-emlékmű megkoszorúzása sem. A Rákóczi-szabadságharc első győztes csatájának helyszínén többek közt dr. Brenzovics László, a KMKSZ elnöke, Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának, Szilágyi Mátyás, Magyarország Beregszászi Konzulátusának főkonzulja, Barta József, a KMKSZ alelnöke, dr. Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke, valamint dr. Zubánics László, az Ukrajnai Magyar Demokratikus Szövetség elnöke jelent meg a koszorúzáson.

A köszöntő után Tarpai Viktória, a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház színésznője szavalta el Babits Mihály Áldás a magyarra című költeményét.

Ezt követően a résztvevők elhelyezhették koszorúikat az emlékműnél, mialatt Pirigyi Gergely tárogatójátékát hallhatták. Végül a jelenlévők közösen elénekelték a magyar himnuszt.

Munkács

A megemlékezők kis csoportja nemzeti színű koszorúkat helyezett el Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc szobra előtt a munkácsi várban. Gulácsy Géza, a KMKSZ alelnöke a szabadságharc máig érvényes üzenetéből a hazaszeretet, az Istenben való bizodalom és a nehézségek ellenére sem hanyatló kitartás fontosságát hangsúlyozta.

Kuti László konzul pedig kiemelte: a szabadságharc első győzelmeire emlékezünk ma, a remény időszakára. Most is olyan időket élünk, amikor a remény és az összefogás rendkívül fontos, s ezeknek a megerősítéséhez segítségül hívhatjuk Zrínyi Ilona és II. Rákóczi Ferenc példáját, emlékezetét.

Ungvár

A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungváron koszorúletétellel fejezte ki tiszteletét a Rákóczi-szabadságharc hősei iránt az ungvári várban, Gróf Bercsényi Miklós és Csáky Krisztina grófnő szobra előtt.

A KMKSZ-t a megyeszékhelyen képviselő Balogh Lívia, ungvári járási elnök nyilatkozott a koszorúzást követően:

„Nem tudunk közösen a Turulnál ünnepelni, ahogy minden évben tesszük. Ma mégis eljöttünk ide, hogy fejet hajtsunk a magyarság egyik legnagyobb személyisége, Gróf Bercsényi Miklós előtt, aki Ung vármegye örökös főispánja, a II. Rákóczi Ferenc által vezetett szabadságharc második embere és főgenerálisa, és mindenek előtt egy kiváló ember volt, aki soha nem hagyta elveszni a magyarság ügyét. Erre emlékeztünk meg közösen a konzulátus munkatársaival, a KMKSZ Ungvári Járási Szervezetének a vezetőivel, a megyei képviselő úrral, illetve a helyi alapszervezettel.”

Kárpátalja Ma

Kapcsolodó cikkek