Átadták a Soós Kálmán-ösztöndíjakat a Rákóczi-főiskolán - Külhoni Magyarok
Hírek

Átadták a Soós Kálmán-ösztöndíjakat a Rákóczi-főiskolán

Október 30-án került sor a Soós Kálmán-ösztöndíjak ünnepélyes átadójára a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) és a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány közös szervezésében.

„Soós Kálmán kárpátaljai magyar kutató, tudós, tanár, politikus volt. Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy megismerhettem mint tanárom, mint munkatársam, mint főnököm, és Kálmán minden élethelyzetben megállta a helyét” – emlékezett vissza Csernicskó István, a II. RF KMF rektora az ösztöndíj névadójáról.

A tudományos utánpótlás nevelését, támogatását rendkívül fontosnak tartotta, épp ezért méltó megemlékezés, hogy ez az ösztöndíjprogram Soós Kálmán nevét viseli.

Orosz Ildikó, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola elnöke elmondta, hogy ha azt akarjuk, hogy fiataljaink itthon maradjanak szülőföldjükön és itt kamatoztassák tudásukat, azt el kell ismerni. Ez az ösztöndíjprogram lehetővé teszi, hogy itthon segíthessék boldogulni azokat, akik Kárpátalján maradtak.

Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója beszédében hangsúlyozta, hogy az alapítvány mindig törekszik arra, hogy minden módon támogassa a kárpátaljai fiatal értelmiségi réteget.

Idén kilencedik alkalommal került meghirdetésre a Soós Kálmán-ösztöndíjprogram, amely három részből áll: egy vándoregyetemiből, egy jegyzettámogatásiból, valamint szakdolgozatok és diplomamunkák támogatásából. Ez alkalommal 56 pályázat érkezett be a program során, amelyből 53 pályázatot támogattak ösztöndíjjal.

Az ösztöndíjak kiosztása a karanténszabályoknak megfelelően kis csoportokban valósult meg, melyek során minden higiéniai előírást betartottak a szervezők.

A Soós Kálmán-ösztöndíjprogram megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatta.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek