Az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Képzési Központjának tanévnyitó ünnepsége - Külhoni Magyarok
Hírek

Az Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Képzési Központjának tanévnyitó ünnepsége

Beregszászban is elindultak az Egán Ede Szakképzési Centrum képzései. Ez idáig csak a Egán-centrum Nagydobronyi Képzési Központja adott otthont ezeknek a képzéseknek, mostantól viszont Beregszászban és Tiszapéterfalván is elkezdődtek a képzések. A beregszászi központ tanévnyitó ünnepségének a város görögkatolikus temploma adott otthont október 5-én.

A megnyitó ünnepség ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét, melyet Marosi István görögkatolikus parochus, Molnár János beregszászi római katolikus plébános és Margitics János, a beregszászi református egyház lelkipásztora közösen celebráltak.

Az ünnepséget megtisztelte jelenlétével dr. Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnök asszonya, Soós Katalin, a II. RF KMF Egán Ede Szakképzési Centrumának és Szakgimnáziumának igazgatónője, dr. Csernicskó István, a II. RF KMF megbízott rektora, Szilágyi Mátyás beregszászi magyar főkonzul, valamint Babják Zoltán, Beregszász polgármestere.

A Egán Ede Szakképzési Centrum Beregszászi Képzési Központjában 24 elsős hallgató kezdhette meg tanulmányait három szakon, melyeket a Mátészalkai Szakképzési Centrummal, a Georgikon Görögkatolikus Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum Szakképző Iskola és Kollégiummal közösen indítottak. Nagy sikernek könyvelhető el Kárpátalján az Egán Ede Szakképzési Centrum, hisz olyan hiányszakmákat sajátíthatnak el itt a fiatalok, mint az autószerelő, cukrász, szakács, felszolgáló, vagy a hegesztő.

Különösen nagy eredmény és örömteli dolog, hogy Kárpátalján egyre több szakmát tanulhatnak a fiatalok anyanyelvükön, ezzel erősödik a magyar nyelv jelentősége is – mondta Soós Katalin.

Brenzovics László elnök úr köszönetet mondott az anyaországi partnerintézményeknek, melyek közreműködése nélkül nem indulhattak volna el ezek a szakmai képzések Kárpátalján. Emellett kitartást, jó tanulást és jó munkát kívánt az intézmény munkatársainak és a diákoknak egyaránt.

Az Egán Ede Szakképzési Centrum magyarországi partnerintézményeinek vezetői a jelenlegi határhelyzetre való tekintettel nem tudtak jelen lenni a tanévnyitón, így ők levélben köszöntötték a megjelenteket, amelyet Molnár Andrea, a II. RF KMF rektori titkárságának vezetője tolmácsolt.

Végezetül az egyházi képviselők Isten áldását kérték a tanulmányaikat kezdő fiatalokra és tanáraikra.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek