Brenzovics: Állítsák le a kárpátaljai magyar vezetők politikai üldözését! - Külhoni Magyarok
Hírek

Brenzovics: Állítsák le a kárpátaljai magyar vezetők politikai üldözését!

Brenzovics László, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnöke levélben fordult Ivan Bakanovhoz, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) elnökéhez, melyben kéri a kárpátaljai magyarság vezetői ellen folytatott politikai üldözés leállítását.

A levél emlékeztet, hogy az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztályának munkatársai évek óta „egészségtelen érdeklődést” tanúsítanak a KMKSZ, valamint jótékonysági alapítványai és intézményei iránt. Mindez egyebek mellett abban mutatkozik meg, hogy zaklatják a Szövetség regionális szervezeteinek vezetőit határátlépéskor, nyílt és fedett operatív nyomozati intézkedéseket foganatosítanak velük szemben, alaptalan, jogsértő és eredménytelen nyomozást folytatnak az Egán Ede „Kárpátaljai Gazdaságfejlesztési Központ” Jótékonysági Alapítvány ellen indult büntetőeljárás keretében, illetve számos egyéb provokatív cselekményre is sor került a magyar közösség vezetőivel és aktivistáival szemben.

A KMKSZ elnöke rámutatott, az állam és a titkosszolgálat korábbi vezetői szemet hunytak a jelenség felett, az új elnök megválasztásával azonban remélni lehetett, hogy vége szakad az üldözésnek az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztálya részéről. A napokban azonban ismertté vált, hogy az SZBU Kárpátaljai Megyei Főosztályának Nyomozati Osztálya állítólagos sikkasztás miatt folytat büntetőeljárást a Kárpátaljai Magyar Főiskoláért Jótékonysági Alapítvány tisztségviselői ellen a Büntetőtörvénykönyv 191. cikkelyének 5. pontja alapján. Ezek szerint a nyomozati osztály beidézi az alapítvánnyal kapcsolatba került vállalkozókat, alvállalkozókat, s dokumentumok bemutatását követeli tőlük.

Brenzovics László jelezte, a KMKSZ-nek nincs tudomása róla, hogy milyen feljelentés alapján indulhatott az eljárás, hiszen a szóban forgó jótékonysági alapítvány sokévi működése során egyetlen fillér költségvetési támogatásban sem részesült, ezért a sikkasztás vádja minden tekintetben abszurd.

Továbbra is rejtély, hogy adott esetben milyen állami vagy magánérdek sérült, ki „károsodhatott” az alap tevékenységétől, miért éppen az ukrán titkosszolgálat nyomoz az ügyben, amelyre nem terjed ki a hatásköre – áll a levélben.

„A személyes beavatkozását kérem, utasítsa az alárendeltjeit, hogy állítsák le a vidéken élő magyar közösség vezetőinek politikai üldözését, és zárják le ezeket a szégyenletes büntetőeljárásokat, amelyeknek nincs valós alapjuk” – zárta sorait Brenzovics László.

karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek