Csendes koszorúzás Rákóczi fejedelem születésnapjára emlékezve - Külhoni Magyarok
Hírek

Csendes koszorúzás Rákóczi fejedelem születésnapjára emlékezve

Csendes koszorúzással rótták le tiszteletüket március 27-én II. Rákóczi Ferenc magyar főnemes, a Rákóczi-szabadságharc vezetője, erdélyi fejedelem születésnapja alkalmából Beregszászban. A koszorúzást a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola (II. RF KMF) szervezésében, a már hagyományos Rákóczi Napok programsorozat részeként rendezték meg. Sajnálatos módon a karanténkorlátozások miatt a programsorozat idén az eddigi évektől eltérően, rendhagyó formában valósult meg.

A csendes, ám annál meghittebb hangulatú megemlékezés Beregszászban a Budapest parkban vette kezdetét szombat délelőtt, ahol a meghívott vendégek koszorúik elhelyezésével és néma főhajtással tisztelegtek nemzeti hősünk születésnapja alkalmából.

„Amikor a magyar nép, vagy annak egy része nehéz helyzetbe kerül, mindig a nemzeti hőseink hagyatékához fordulunk, az ők kiállásukból merítünk erőt, kitartást és reményt” – mondta Sin József, a KMKSZ Beregszászi Középszintű Szervezetének elnöke, majd hozzátette: „II. Rákóczi Ferencről mind a mai napig megemlékezünk, és nemzeti hősként tekintünk rá. A fejedelem élete végéig kitartott amellett, hogy ő hűségesküt a császárnak nem tett, de a magyar népnek igen.”

Rákóczi emlékére és az ő tiszteletére állított lovas szobor megkoszorúzását követően a megemlékezés tovább folytatódott a Beregszászi Bethlen–Rákóczi-kastélynál, ahol szintén koszorúzásra és főhajtásra került sor az épület falán található Rákóczi-emléktáblánál.

„A Rákóczi-szabadságharc az egyetlen olyan szabadságharc, ami teljesen Kárpátaljához kötődik. Itt kezdődött, és itt is ért véget!” – hangsúlyozta dr. Csatáry György, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola Történelem és Társadalomtudományi Tanszékének vezetője. Emellett kiemelte: „II. Rákóczi Ferenc a magyar szabadság szimbólumává vált, hisz kiállása a magyarság jogaiért, a magyarság függetlenségéért egyedülálló, amely mellett élete végéig kitartott, és példaként tekintünk rá még ma is.”

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek