Elstartolt a IX. Kárpátaljai Vándoregyetem - Külhoni Magyarok
Hírek

Elstartolt a IX. Kárpátaljai Vándoregyetem

A „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány minden ősszel megszervezi a Soós Kálmán-ösztöndíjprogram keretén belül a Kárpátaljai Vándoregyetemet, immáron 9. alkalommal, melynek idén is három intézmény biztosít helyszínt: a Radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégium, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola, valamint első alkalommal a Beregszászi Ortutay Elemér Görögkatolikus Szakkollégium.

A vándoregyetem idei első állomásának október 12-én a Radvánci Szent Gellért Római Katolikus Szakkollégium adott otthont, ahol két szekcióban – történelem és társadalomtudományi, valamint természettudományi – zajlottak az előadások öt előadó részvételével. Valamennyi előadó a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola oktatója.

Az október 13-i, második alkalmat dr. Váradi Natália, a „GENIUS” Jótékonysági Alapítvány irodaigazgatója nyitotta meg, aki beszédében kiemelte: a vándoregyetem célja, hogy tudományos fokozattal és gyakorlati tapasztalatokkal rendelkező főiskolai és más felsőoktatási intézmények tanárai bemutassák a saját kutatási területükön megszerzett tudást és eredményeiket, amelyekkel felkeltik a hallgatók érdeklődését.

„Nagyon fontos, hogy Kárpátaljának olyan jövő generációja épüljön fel vagy nője ki magát, akik továbbadják az értékeinket, továbbadják a megszerzett tudást, mert a jövő nem egy olyan hely, ahova készen belépünk. A jövőt nekünk kell megteremteni!” – hangsúlyozta beszédében Váradi Natália.

Az előadás-sorozat második, azaz a beregszászi állomásán ugyancsak két szekcióban – matematikai és történelemtudományi szekciókban – hangzottak el előadások szintén a II. RF KMF oktatói, valamint az Ungvári Nemzeti Egyetem oktatójának előadásában. A harmadik állomás helyszíne a Beregszászi Ortutay Elemér Szakkollégium volt.

A Soós Kálmán-ösztöndíjprogram keretén belül a Kárpátaljai Vándoregyetem megvalósulását Magyarország Kormánya, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága és a Bethlen Gábor Alap támogatja.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek