„Érdekes és izgalmas év volt a 2020-as” - Külhoni Magyarok
Hírek

„Érdekes és izgalmas év volt a 2020-as”

Évértékelő interjút adott a Kárpátalja Ma hetilapnak Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola rektora.

– Hogyan értékelné a főiskola 2020-as évét?

– 1997 óta dolgozom a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskolán, s eddig minden év érdekes és izgalmas volt valamilyen szempontból, 2020 sem volt kivétel. Tavaly került sor például a könyvvitel és auditálás szak akkreditációjára az alapképzés, illetve elkezdődött az angol és tanító szak akkreditációja a mesterképzés szintjén. A főiskola alapítójának, elnökének, no és persze támogatóinknak köszönhetően több olyan objektumot adtunk át, melyek az oktatás feltételeit javítják. Jó néhány oktatónk szerzett tudományos fokozatot, s ezek között nemcsak PhD, hanem tudomány doktora is van. Új tanszékvezetőket választottunk, illetve a főiskola visszaállt a korábban megszokott elnök-rektor duális vezetési szerkezetre. Sok minden történt tehát 2020-ban, mindent felsorolni képtelenség, azonban az egész évet meghatározta a koronavírus-járvány, amely nemcsak a főiskolát, hanem szinte az egész világot karanténba zárta.

– Milyen hatással volt a karantén és a vele járó távoktatás a főiskola működésére tavaly? Milyen változásokat eredményezett az eddigi évekhez képest?

– Kisebb-nagyobb szünetektől eltekintve márciustól gyakorlatilag végig távoktatásban működtünk 2020-ban. Ez kihívásokkal járt nemcsak a hallgatók, hanem az oktatók számára is. Nem ugyanaz látni az előadóteremben ülők tekintetét – ahol közvetlenül reagálni lehet a hallgatók minden rezdülésére –, illetve a személytelen online oktatásban részt venni. Soha nem gondoltam volna, hogy ha csak virtuálisan is, de ennyi hallgató és kolléga fog vendégeskedni az otthoni dolgozószobánkban vagy a nappalinkban. Volt olyan, hogy egyszerre közel száz online vendégünk volt otthon. Amikor ugyanis a felségem és én egy időben tartottunk órát, akkor egyikünk a nappaliban, másikunk a dolgozószobában magyarázott. Az első online órák előtt jobban izgultam, mint kezdő oktató koromban. Tartottam attól, mi lesz, ha kiderül: nem értek a használandó programhoz, ha elmegy a net stb. Végül belejöttünk az online oktatásba és tanulásba: mi, tanárok és a diákok is. Az is igaz azonban, hogy ennek a fura online oktatási formának is vannak bizonyos hozadékai. Ma már például gyakorlatilag nincs olyan főiskolán oktatott tantárgy, amelyhez ne tartozna valamilyen digitális tananyag, segédanyag: az előadások anyaga, a szemináriumi vagy labormunkák követelményei, a dolgozatok mind elérhetők digitálisan, online is. Ezek az anyagok akkor is jól hasznosíthatók lesznek, amikor – remélhetőleg minél előbb – visszaáll a megszokott élet. Személy szerint én azt sem bántam minden esetben, hogy egy-két órás tanácskozások vagy megbeszélések kedvéért nem kellett Kijevbe vagy Budapestre rohannom, hanem online értekezlet keretében beszélhettük meg ügyes-bajos dolgainkat. S bár szeretek utazni, nagyon remélem, hogy a világjárvány elmúlta után is lehetőség lesz arra, hogy az egyeztetések, megbeszélések legalább egy részét online tartsuk meg.

– A hallgatók és oktatók számát tekintve milyen adatokkal zárta a főiskola a 2020-as évet?

– Az alapképzés szintjén 12 szakon folytatunk képzést, a mesterképzésben 7 képzési programunk működik. A szakgimnáziumban 5 szak közül válogathatnak a jelentkezők. A kihelyezett képzéseken 13 szakon tanulhatnak a fiatalok, a szakképzési centrum képzési helyein pedig 13 szakmát sajátíthatnak el az érdeklődők. Mivel a körülmények ellenére sikeres felvételi kampányt zártunk 2020-ban, hallgatóink száma nőtt az elmúlt tanévhez képest. Az alap- és mesterképzésben, a szakgimnáziumban, illetve a szakképző intézetekben és kihelyezett képzéseken együttesen csaknem ötezer hallgató és diák tanul a főiskolán és az ide kapcsolódó képzéseken. A Felnőttképzési Központ különböző tanfolyamaira beiratkozott hallgatók száma is megközelíti az ezer főt. Mindez azt jelenti, hogy a főiskola meghatározó szereplője a kárpátaljai oktatási intézményhálózatnak.

– A tervek szerint milyen formában kezdődik majd a tavaszi félév 2021-ben?

– Hogy mit hoz a tavaszi félév, egyelőre nem tudjuk. Az azonban biztos, hogy a januárban kezdődő vizsgaidőszakot online formában kell lebonyolítanunk a pandémia miatt elrendelt korlátozások következményeként. Azt hiszem, nagyon sokakkal együtt várom már, hogy végre véget érjen ez az őrület, és a 2021-es esztendő jobb, nyugodtabb és békésebb legyen.

Kárpátalja Ma

Kapcsolodó cikkek