Fellobbant advent első lángja Beregszász főterén - Külhoni Magyarok
Hírek

Fellobbant advent első lángja Beregszász főterén

Beregszász civil szervezetei, vezetői és történelmi egyházai közösen gyújtották meg ismét Beregszász adventi koszorújának első gyertyáját a város főterén november 29-én.

A korábbi években már hagyománnyá vált, hogy a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a város vezetőségével, a történelmi egyházakkal, más civil szervezetekkel és oktatási intézményekkel Közös Advent néven vasárnaponként meleg teával, ünnepi énekekkel, fellépőkkel várta Beregszász lakóit, hogy együtt gyújtsák meg a béke, hit, szeretet és remény gyertyáit.

A 2020-as évben a szigorított karantén intézkedések nem tették lehetővé, hogy a szervezők a város lakóival közösen ünnepi műsorral tűzdelve valósítsák meg az adventi gyertyagyújtást. A Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet a hagyományokhoz híven idén is elkészítette a város közös adventi koszorúját, amelynek első gyertyáját a város vezetésével és az egyházak képviselőivel szűk körben gyújtottak meg.

A béke lángjának fellobbanását követően Szabó Viktor és Marosi István görögkatolikus parochusok, Rácz István római katolikus plébános és Taracközi Ferenc református vezető lelkész imádsággal kérték Isten áldását az ünnepre.

A gyertgyagyújtást követően Orosz Ildikó, a Pro Cultura Subcarpathica civil szervezet elnöke adventi üzenetében felhívta a figyelmet advent ünnepének és szokáskörének történetére, hagyományaira. Hangsúlyozta, ebben az évben bár nem lehet nagyszabású rendezvényt tartani, Isten ez alkalommal is jelen van éppúgy, ahogyan az otthonokban is, ahol a családtagok összegyűlnek az ő nevében.

Minden közösség számára fontosak a keresztény hagyományok – emelte ki adventi üzenetében Babják Zoltán, Beregszász polgármestere. Majd hozzátette, hogy a szigorított karantén intézkedések miatt nagyon fontos, hogy a családok otthonukban éljék meg az adventi várakozás időszakát.

Rácz István római katolikus plébános felidézte az adventi koszorú színének és gyertyáinak szimbólumait és a templomi alkalmak látogatásának fontosságát ebben az időszakban.

A mindennapi élethelyzeteink, problémáink, nehézségeink megélésében válik igazán fontossá advent mondanivalója – mondta Taracközi Ferenc adventi üzenetében. A vezető lelkész Zakariás példájával hívta fel a figyelmet arra, hogy a koronavírus okozta csendet Istenhez fordulva éljük meg, és az ő szavára figyeljünk.

A görögkatolikus egyházban november 15-én vette kezdetét az advent, a karácsonyi böjt. Ebben az időszakban készíti fel magát az ember Krisztus születésére – hangsúlyozta Marosi István. A görögkatolikus hívők adventi koszorúján lévő hat gyertya a karácsony előtti várakozás hat hetét szimbolizálja.

Kárpátalja Ma

Kapcsolodó cikkek