Fergeteges volt a csúzai Csárdás jubileumi műsora - Külhoni Magyarok
Hírek

Fergeteges volt a csúzai Csárdás jubileumi műsora

Egy fergeteges néptáncbemutatóval ünnepelte megalakulásának 20. évfordulóját a csúzai Csárdás tánccsoport. A húsz év alatt közel száz táncos tizenhat koreográfiát sajátított el, amit a félezernél is több fellépés során mutattak be. Ebből adtak ízelítőt a jubileumon, lendületes és magával ragadó táncuknak pedig elégedetten mosolygó és (vas)tapsoló közönség volt az „eredménye” most is, mint mindig.

A két évtizede együtt induló kis közösséget a tettvágy, a lelkesedés és a néptánc szeretete motiválta. Ez a belső hajtóerő olyan erős volt, hogy pár év alatt a legjobb horvátországi magyar táncegyüttes vált belőlük.
Nagy lendülettel és odaadással dolgoztak, hogy a hagyományápolás mellett a Kárpát-medencei magyarság gazdag népitánc-kultúrájából is ízelítőt adjanak a hazai közönségnek. Mindenütt óriási sikerük volt, és már az elején látszott, hogy belőlük „lesz valami”. Az évek folyamán szemünk láttára váltak „profikká”. Számos hazai és külföldi fellépésük volt. A sikert, a tudást persze nem adják ingyen, ezért számos kemény próbát és edzőtábort tudhatnak maguk mögött. A tánccsoport fele már nem az alapítókból áll, de még vannak belőlük az együttesben, és összetartják, viszik előre a közösséget.

Egy ilyen személy Fica János, aki a megalakulása óta vezeti az egyesületet, és akinek a fáradozását a társai külön is megköszönték. Köszönet illeti mindazokat is, akik erkölcsi és anyagi támogatásban részesítették a Csárdást. Itt elsősorban a HMDK-t emelték ki, amely évekig támogatta és hozzásegítette őket ahhoz, hogy a legjobb horvátországi magyar táncegyüttes legyenek. Külön köszönetet mondtak Fica Smit Máriának is, aki részt vett az egyesület megalapításában, és máig nélkülözhetetlen segítője, „láthatatlan mozgatója“ a csoportnak. Az első tánclépéseket id. Dobszai Ferenc kezdte tanítani nekik, majd Ognjenović Kettős Zsuzsanna tanárnő bevonásával egy-két hónap alatt sajátították el az első koreográfiát. Vas Oszkár koreográfus munkáját is megköszönték.

Forrás: Képes Újság

A jubileumon részt vevőknek pedig egy igazán páratlan művészi élményt nyújtottak produkcióikkal. Szemet gyönyörködtetők, szívet-lelket melengetők voltak a táncaik.
Az egyesület tagjai egyöntetűen azt mondják, az együttes mára egy nagy családdá vált, hiszen párkapcsolatok, házasságok, komaságok jöttek létre a táncosok között, egy olyan elszakíthatatlan kötelék, amely örökké tart, és remélik, hogy még több ilyen szép kerek jubileumot tudnak majd együtt ünnepelni.

A húsz évükről egy füzet is megjelent, amely segít nekik abban, hogy a képeket nézve újra átéljék az együtt töltött szép és emlékezetes pillanatokat. A kiadványt a Bethlen Gábor Alapnál elnyert támogatásból adták ki.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek