Fókuszban a végzős diákok – a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének tavaszi programjai - Külhoni Magyarok
Hírek

Fókuszban a végzős diákok – a Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének tavaszi programjai

Az iskolákban Kárpátalja-szerte megkezdődött a második félév. Ez minden évfolyamnak mást jelent: valamelyiknek ez nem több egy megszokott újabb második félévnél, ellenben a végzős diákoknak – legyenek kilencedik vagy tizenegyedik osztályosok – hatalmas kihívások időszaka. Rájuk komoly döntés vár a következő hónapokban, ugyanis el kell dönteniük, ha a továbbtanulás mellett teszik le voksukat, akkor mégis melyik felsőfokú tanintézményt választják.

A Kárpátaljai Magyar Diákok és Fiatal Kutatók Szövetségének (KMDFKSZ) tagjai is tudják, mit jelent ez az időszak, ugyanis néhány éve ők is hasonló eseményeken mentek keresztül. Tapasztalataik szerint a továbbtanulási előkészületek új periódusának nagyon fontos eleme a felvételi, hisz a tanulmányaikat folytatni kívánóknak olyan kérdéseket kell megválaszolniuk, melyek nagyban meghatározzák életük következő szakaszát: el kell dönteniük, hogy mit, hol és milyen formában szeretnének tanulni. Ezen kérdések megválaszolásával pedig azt is meghatározzák, hogy kivé szeretnének válni 3-5 év múlva.

Hagyományosan minden év tavaszi szemeszterében a KMDFKSZ tudomány-népszerűsítő körútra indul, melynek célja, hogy bátorítsa a diákokat tanulmányaik folytatására, és bemutassa, hogy milyen lehetőségeik vannak Kárpátalján. A jelenlegi helyzet és a korlátozások miatt azonban erre idén sajnos nem tudnak sort keríteni. Ennek ellenére a jelenlegi nehéz helyzetben is szeretnének a fontos döntés előtt álló nebulók segítségére lenni, éppen ezért tudomány-népszerűsítő webináriumot szerveznek, melynek keretein belül a következő témák kerülnek terítékre: a felvételi előtt állók központi kérdései, avagy hová, hol, mit és hogyan; a határidők, esetleges regisztrációs nehézségek; mire figyeljenek oda a felvételizők a különböző regisztrációk során; milyen szakok közül választhatnak, és ezen szakok mit foglalnak magukba; az egyetemi/főiskolai éveket nagyban meghatározó diákélet megismerése; a felsőoktatás fontos kérdései a tanárok szemszögéből; a legfontosabb ösztöndíjak, pályázatok és lehetőségek a felsőoktatás során.

A webinárium keretein belül számos olyan információt is hallhatnak a bekapcsolódó végzős diákok, amelyek nemcsak a 9–11.osztályos diákok, hanem a már egyetemista hallgatók számára is fontosak és hasznosak lehetnek. A szervezők ezért minden egyetemista és főiskolás hallgató figyelmébe is ajánlják, akik szeretnék jobban megismerni a diákélet nyújtotta lehetőségeket, továbbá a különböző pályázatokat és ösztöndíj-támogatásokat, azok követelmény- és feltételrendszereit.

A Tudomány-népszerűsítő webinárium 2️021. február 20-án 10 órakor veszi kezdetét. Bővebb információért bátran keressék fel a KMDFKSZ Facebook-oldalát, vagy érdeklődjenek a kmdfksz@gmail.com e-mail-címen.

Továbbá egy Esszépályázat című programmal is készülnek a diákszövetség tagjai, mely nemrég került meghirdetésre. Ez a pályázat kreatív írásra és véleménykifejtésre ösztönző „verseny” a kárpátaljai 10–11. osztályos diákok részére. A jelentkezők három nagy kategória témái közül választhatnak számukra megfelelőt és érdekeset, melyek a következők:

1. Reál (matematika és fizika)

2. Humán (nyelv és irodalom)

3. Társadalomtudomány (történelem és földrajz).

Lőrinc Ingrid, a KMDFKSZ elnöke elmondta, hogy témakörönként nem egy, hanem három nyertest is hirdetnek majd, akik ösztöndíjban részesülnek. Az első helyezett 1 000 hrivnya pénzjutalomban részesül.

A pályázat teljes mértékben elektronikus formában zajlik, ezért bárki könnyedén részt vehet benne. Nem kell mást tennie, mint kitölteni egy információs kérdő­ívet, majd benyújtani munkáját az előírt kritériumoknak és leadási határidőnek megfelelően. A minimum 2-3 oldalas (A4-es formátum) esszéket a szervezők 2021. március 10. éjfélig várják. További feltételeket és bővebb információt az alábbi linken.

Az esszépályázat díjátadójára 2021 márciusában kerül sor a járványügyi szabályok betartásával.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek