Gyermekfesztivál a kulturális sokszínűség jegyében - Külhoni Magyarok
Hírek

Gyermekfesztivál a kulturális sokszínűség jegyében

Egy ország társadalmi, kulturális képét jelentősen formálja és meghatározza etnikai sokszínűsége is. Így van ez Horvátországgal is, 22 hivatalosan elismert kisebbség él a területén, ápolja, őrzi hagyományait. Ebből a sokszínű kultúrából kaptunk egy kisebb szeletet a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület hétvégi gyermekfesztiválján.


Vasárnap délután a szentlászlói kultúrotthonba sorra érkeztek a résztvevő együttesek: a házigazda Petőfi Sándor Kultúregyesület csoportja mellett többek között ott voltak a Kórógy Hagyományőrző Egyesület kistáncosai, a Várdaróc Magyar Kultúregyesület Gerle gyermektánccsoportja, az újgráci és a kiskőszegi HMDK-alapszervezet gyermektánccsoportja, a kórógyi Ady Endre Kultúregyesület kistáncosai, valamint a bródi ukrán és az antunovaci horvát tánccsoportok.

A rendezvénynek különleges hangulatot adott a kulturális sokszínűség. Mert mint az esemény szervezője, Lapis János, a szentlászlói Petőfi Sándor Kultúregyesület elnöke lapunknak elmondta, ahhoz, hogy a gyerekek fontosnak tartsák elődeik kultúrájának, hagyományának az ápolását, szükség van arra is, hogy megismerjék a többségi és más nemzet táncait, szokásait is. Többek között ezzel a céllal szervezik meg minden évben ezt a gyermekfesztivált.
Amellett, hogy megismerik egymás táncait, népi játékait, a gyerekek bemutathatják egész évi szorgalmas munkájuk eredményét. A taps pedig biztatás nekik, hogy érdemes kitartóan dolgozni.
A szentlászlói egyesület a zágrábi Kisebbségi Tanács és az Ernestinovói járás támogatásával valósította meg az eseményt.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek