Hajnal Jenő: Óvodák épülnek 2021-ben, s kibontakozik a tehetségprogram - Külhoni Magyarok
Hírek

Hajnal Jenő: Óvodák épülnek 2021-ben, s kibontakozik a tehetségprogram

A Magyar Nemzeti Tanács az óév utolsó napjaiban fogadta el 2021-re vonatkozó költségvetését. A büdzsé bevételi és kiadási oldala egyaránt 1 milliárd 691 millió 873 ezer 558 dinár, azaz 24 százalékkal magasabb az összege, mint amennyi 2020-ban volt.

Mik lesznek a legfontosabb programok, amiket az MNT 2021-ben megvalósít, illetve bejelentették, hogy elkészülnek a tanács következő időszakra vonatkozó stratégiái is, ez mikorra várható? A két kérdést Hajnal Jenőnek, az MNT elnökének tettük fel.

– Fontos és jelentős beruházások kezdődhetnek el 2021-ben, hála Magyarország Kormányának. Szabadkán folytatódik a magyar óvodai hálózat bővítése, várhatóan szeptemberben átadása kerül a Vackor óvoda. Újvidéken, a Magyar Szó székházában, a nyomda kiköltözésével, óvodai csoportok részére tudunk termeket biztosítani, Maradékon pedig ugyancsak őszre várható a református óvoda átadása.

Hajnal Jenő elmondta, hogy módjuk lesz az iskolák felújítására, berendezésére is.

– Külön figyelmet szentelünk a napközis foglalkozásoknak, napközis termeket alakítunk ki. Ezzel el is jutunk addig a fontos állomásig, hogy a Vajdasági Tehetségprogram erőre kaphat, elkezdhet kibontakozni, hiszen 2015-ben az Európa Kollégium átadásával egy új szakkollégiumi rendszer indult el. Az akkor a felsőoktatásra vonatkozott, most pedig az általános iskolák felsős diákjaira és a középiskolásokra is szeretnénk kiterjeszteni. Az elképzelések szerint Adán, Zentán, Topolyán, Magyarkanizsán, Óbecsén, Nagybecskereken és Újvidéken is elindulnak azok az új képzési formák, amelyek lehetővé teszik, hogy a fiatalokkal megkülönböztetett figyelemmel bánjunk, külön egyéni foglalkozásokkal próbáljuk megtalálni azokat a legtehetségesebbeket, akik nemzetileg is elkötelezett értelmiségijei lesznek ennek a közösségnek, akik a szülőföldjükön akarják a tanulmányaikat befejezni, vagy az anyaországi képzések után hazatérnek, hogy egy új értelmiségi réteget tudjanak létrehozni. Azt látjuk, azt tapasztaljuk ugyanis, hogy minden közösségben az a legfontosabb, hogy az az egyetlen ember ott legyen, aki viszi maga után a többieket.

Ennek az elképzelésnek a kibővítését próbálják majd megvalósítani 2021-ben, a szórványban is, mondta az MNT elnöke.

– Ezeknek a helyszíneknek, közösségi tereknek a létrehozása nagyon fontos a szórványközösségekben is, ezért a szórványközpontjainkat is megerősítjük. Kisoroszon működik már szórványközpont, Muzslyán szintén, ugyancsak a Nyugat-Bácskában, Zomborban. Ezek minden régióra kiterjednek, Temerinben is létezik már, most pedig Pancsován is lesz hasonló, az ottani Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület keretében fog kialakulni egy szórványközpont, az egyesület székházának a felújításával.

A templomfelújítások is folytatódnak majd, emelte ki Hajnal Jenő.

– Ki kell emelni közülük a bajmoki templom felújítását, Zsablyán pedig a sajkásvidéki magyarságnak emléket állító, igen romos állapotban lévő templom felújításával, a szakrális teret megőrizve, benne a sajkásvidéki magyarságnak emléket állító kiállítással és havi rendszerességgel, egy-két rendezvény megtartásával szeretnénk életet vinni oda, ahol már nehéz magyar életet teremteni, szervezni, de az ott élő nagyon kevés magyar is megérdemli ezt a figyelmet, ezt a törődést.

A 2021-es év azért is fontos lesz, mert az első negyedévben elkészülnek majd a különféle stratégiák, hangzott el az MNT évzáró ülésén. Mikorra várható ezek befejezése? – kérdeztük Hajnal Jenőtől.

– A hivatalos nyelv- és íráshasználati stratégia tervezete elkészült, folyamatban van a tájékoztatási stratégia és a kulturális stratégia kidolgozása. Tudni kell, hogy szerbiai szinten elkészült a tájékoztatási stratégia, most fogadták el az akciótervet is, tehát van mihez viszonyítanunk, van mivel vitatkoznunk, főleg a tájékoztatás területén. Úgy gondoljuk, egy olyan stratégia született Szerbiában, tiltakozásunk ellenére, amely éppen a nemzeti tanácsoknak a tájékoztatásra vonatkozó hatáskörét próbálja megkérdőjelezni. Olyan alkotmányos jogokat próbál elvenni, amelyek nemcsak a tájékoztatást érintik, hanem csökkentik a nemzeti tanácsok hatásköreit is. Ezt nem engedhetjük meg! Mindezzel az úgynevezett szabad sajtó, a független média emberei próbálják sarokba kényszeríteni nemcsak a nemzeti tanácsokat, hanem magát a szerb kormányt is. Az európai uniós feltételeknek szeretne a kormány eleget tenni, de félő, hogy ezáltal a nemzeti tanácsok olyan helyzetbe kerülnek, amely már komoly veszéllyel jár.

Vajdaság Ma

Kapcsolodó cikkek