Huszonegy minisztériummal napokon belül megalakul az új szerb kormány - Külhoni Magyarok
Hírek

Huszonegy minisztériummal napokon belül megalakul az új szerb kormány

Huszonegy minisztériuma lesz az új szerb kormánynak, a tárcák nagy többségét pedig a Szerb Haladó Párt (SNS) egy-egy politikusa fogja vezetni – jelentette be vasárnap Belgrádban a kormányalakítással megbízott Ana Brnabić, aki 2017 óta vezeti a belgrádi kormányt.

A június 21-i parlamenti választást elsöprő többséggel nyerte meg a Szerb Haladó Párt, a 250 fős törvényhozásban így 188 képviselője lett, ami 21-gyel több, mint amennyi a kétharmados többséghez szükséges. A második helyen 31 mandátummal a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) végzett, amelynek vezetője, Ivica Dačič a külügyminiszteri széket cserélte le a házelnöki posztra. A szerb politikai tömörülések közül még az Aleksandar Šapić olimpiai ezüst- és bronzérmes vízilabdázó által vezetett Győzelem Szerbiának elnevezésű lista került be a parlamentbe 11 képviselővel. Mind az SPS-nek, mind a Győzelem Szerbiának listának egy-egy minisztere lesz az új kormányban.

A legnagyobb délvidéki magyar pártnak, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) kilenc képviselője leszzik a következő időszakban, emellett az albán kisebbségnek 3, két bosnyák kisebbségi pártnak pedig 3, illetve 4 politikusa ülhetett be a parlamenti padsorokba. A nemzeti kisebbségek államtitkári szinten vesznek részt az új szerb kormány munkájában.

A szerb kormánynak három új minisztériuma lesz, tárcát kap a falu- és vidékfejlesztés, az emberi és kisebbségi jogok, valamint a család- és demográfia ügye. A kormányban 23 miniszter kap helyet, közülük 11 nő, és a politikusok fele eddig nem vállalt szerepet a végrehajtó hatalomban. A korábbi bejelentések szerint az államfőválasztással egy időben, 2022 tavaszán előre hozott parlamenti választást is tartanak.

Ana Brnabić szerdán ismerteti kormányprogramját a parlamentben, és a képviselők várhatóan még aznap megszavazzák Szerbia új kormányát.

MTI

Kapcsolodó cikkek