Idén is fellobban az Összetartozásunk Tüze! - Külhoni Magyarok
Hírek Június – összetartozás

Idén is fellobban az Összetartozásunk Tüze!

Tavaly sokezer magyar tett hitet amellett, éljünk bárhol is a világban, összetartozunk, „egy vérből valók vagyunk”. A Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség kezdeményezése széles körű támogatásra talált. A számtalan pozitív visszajelzésnek köszönhetően úgy döntöttek, az idén is meggyújtják az Összetartozásunk Tüzét. A rendezvénynek, akárcsak tavaly, az idén is a Kárpáti Igaz Szó az egyik médiatámogatója.

„A múlt évben a trianoni békediktátum 100. évfordulójára hirdettük meg az Összetartozásunk Tüze programot, aminek sikeressége felülmúlta várakozásainkat: hat kontinens 73 országának 2551 településén 6137 tüzet lobbantottak fel önkormányzatok, intézmények, civil szervezetek, magánszemélyek. Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy ez volt a legnagyobb szabású trianoni megemlékezés. A rengeteg pozitív visszajelzés és megkeresés miatt úgy döntöttünk, hogy idén is megszervezzük az akciót, ha pedig továbbra is lesz rá igény, akár egy minden évben megismétlődő hagyományt teremthetünk, melynek keretében az egész világ magyarjai lélekben együtt lehetnek, egy-egy tűz, láng mellett, a szétszakítottságunk helyett az összetartozásunkról beszélhetünk” – olvasható az esemény leírásában.

Az idén ismét a Nemzeti Összetartozás Napján, június 4-én esedékes az összmagyar akció, annyi eltéréssel, hogy most közép-európai idő szerint 20 óra 21 perckor lobbannak fel a lángok.

A szervezők az idén újabb ötlettel álltak elő. A gyujtsukmeg.ma weboldalukon a tűzgyújtók virtuálisan felvehetik egymással a kapcsolatot. Arra buzdítanak mindenkit, hogy élő videokapcsolatban gyújtsák meg a tüzeiket, ismerkedjenek meg, beszéljenek egymásról, magyar közösségükről, örömeikről.

Popovics Pál, a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség (KáMCSSZ) elnöke felhívta a figyelmet, a tűzrakások számlálása minden évben nulláról indul. Ismét regisztrálnia kell mindenkinek, aki szeretné fellobbantani az összetartozás tüzét, attól függetlenül is, ha ezt ugyanott, ugyanazzal a szervezettel teszi meg, mint tavaly. A kárpátaljai cserkészszövetség minden cserkészcsapata saját tüzet fog gyújtani, a helyszíneket még nem véglegesítették, fogalmazott az elnök.

Úgy, mint tavaly, a tűzrakók megörökíthetik élményeiket. A fényképeket vagy videókat, melyekhez akár rövid szöveget is mellékelhetnek, feltölthetik a saját fiókjukba a weboldalon. Nem kötelező, de azt javasolják, hogy mondjanak el egy imát, énekeljék el a Himnuszt, szavaljanak el egy verset, beszélgessenek.

A KISZó a kezdeményezés egyik médiatámogatója, emellett már tavaly is tűzgyújtóként csatlakozott az akcióhoz. Szerkesztőségünk udvarán a kollégákkal rövid csendesség után elénekeltük az összetartozás himnuszaként emlegetett Ismerős Arcok Nélküled című dalát. Ezt az idén sem szeretnénk kihagyni.

Az Összetartozásunk Tüze rendezvény ötletgazdája és szervezője a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetség, társszervezői a Magyar Cserkészszövetségek Fóruma és tagszervezetei, vagyis a világban működő magyar cserkészszövetségek. Mint az a honlapjukon is olvasható, örömmel várnak másokat is társszervezőként, partnerként, támogatóként!

Kárpáti Igaz Szó

Kapcsolodó cikkek