Karantén Kárpátalján, avagy milyen intézkedéseket vezettek be régiónkban - Külhoni Magyarok
Hírek

Karantén Kárpátalján, avagy milyen intézkedéseket vezettek be régiónkban

Mint arról a minap beszámoltunk, a Covid-19-es koronavírus-járvány elterjedésének megakadályozása érdekében háromhetes karantént vezettek be az országban.

A rendelet értelmében március 3-tól április 4-ig Kárpátalja területén is bezárnak az óvodák, iskolák és a felsőoktatási intézmények. Ezenkívül elmaradnak a tömeges rendezvények, beleértve a sporteseményeket, a szórakoztató és kulturális rendezvényeket is. A megyénkben bevezetett intézkedésekről Viktor Burisin, a Kárpátaljai Megyei Állami Adminisztráció (ODA) polgárvédelmi és rendőrségi együttműködési osztályának vezetője számolt be egy március 11-i sajtótájékoztatón.

„Március 12. és április 3. között korlátozásokat vezetünk be Kárpátalja területén a kulturális és szórakoztató rendezvényekre, az éjszakai klubok, a mozik és a színházak látogatására. A korlátozások érvényesek lesznek a sporteseményekre is. Ami a szentmiséket illeti, egyelőre még nem kaptunk parancsot azok beszüntetésére. Jelenleg tárgyalnak a prioritási intézkedésekkel kapcsolatban, továbbá a járványellenes intézkedésekben résztvevő személyek és a betegekkel érintkező egészségügyi dolgozók finanszírozásáról” – közölte Burisin.

„Jelenleg megyében még nem regisztráltak koronavírusos beteget, azonban mivel Kárpátalja több olyan európai országgal is határos, ahol a vírus rohamosan terjed, azt tanácsolnám, hogy mindenki halassza el az utazásokat. Abban az esetben, ha most érkeztek meg külföldről, fordítsanak komoly figyelmet egészségügyi állapotukra. Azonnal forduljanak családorvosukhoz és vonuljanak házi karanténba. Mit jelent a házi karantén? Ez nem más, mint tudatosan elkerülni a másokkal való érintkezést. Amennyiben úgy érzik, hogy egészségügyi állapotuk romlik, hívják fel háziorvosukat, aki gondoskodik a további teendőkről. Ami a megelőzést illeti: mossunk gyakran kezet, fertőtlenítsünk minden készüléket, óvatosan használjuk a tömegközlekedést, s kerüljük az olyan helyeket, ahol tömegesen fordulnak meg emberek” – mondta el Viktoria Timcsik, az Egészségügyi Minisztérium Kárpátaljai Megyei Laboratóriumi Központja járványügyi fertőzésekkel és a fertőző betegségek megelőzésével foglalkozó osztályának vezetője.

Biró Erzsébet, az ODA Egészségügyi Főosztályának vezetője leszögezte, hogy minden járásban ki vannak jelölve a helyszínek az esetleges megbetegedett személyeket befogadására, s a velük érintkezett személyek elkülönítésére. Elmondása szerint a megyében összesen 608 fekvőbetegnek van elkészítve hely.

A megyei infektológiai kórház 100 beteg befogadására áll készen, az intenzív osztályon 6 férőhely és 5 lélegeztetőgép várja a súlyos állapotban lévő pácienseket. Mihajlo Poljak, a kórház igazgatója elmondta, hogy a betegek legalább 20%-a súlyos állapotban lesz, így a rendelkezésükre álló felszerelés kevés. „Még van egy kis időnk arra, hogy a helyi önkormányzat feltöltse készleteinket, főleg az egészségügyi dolgozók számát illetően. S természetesen, továbbra is fontolóra kell venni a lélegeztetőgépek hiányát” – közölte.

Az egészségügyi dolgozók szerint a helyzet egyelőre kontrollált. Arra kérnek mindenkit, hogy ne essenek pánikba, s mindenképp tartsák be az alapvető higiéniai szabályokat.

karpat.in.ua

Kapcsolodó cikkek

  • Megnyitotta kapuit Gombaszög

    Kezdetét vette az idei Gombaszög fesztivál, amely július 16-21. között 35 programhelyszínen, köztük hat zenei színpadon több mint 80