Kárpátaljai pártok Zelenszkijhez fordultak a három ukrán tévécsatorna megszüntetése miatt - Külhoni Magyarok
Hírek

Kárpátaljai pártok Zelenszkijhez fordultak a három ukrán tévécsatorna megszüntetése miatt

A kárpátaljai megyei tanács négy frakciója, köztük a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Volodimir Zelenszkij elnökhöz fordult felhívással, követelve a Viktor Medvedcsuk Moszkva-barát oligarchához köthető három televízió és a tulajdonosuk ellen hozott szankció feloldását – hozta nyilvánosságra szerdán a persij.com.ua helyi hírportál.

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) által a Medvedcsukkal ugyanazon parlamenti frakcióban, az Ellenzéki Platform – Életért képviselőcsoportjában lévő Tarasz Kozak ellen hozott büntetőintézkedést Zelenszkij február 2-án hagyta jóvá, ennek nyomán a tulajdonában lévő 112 Ukrajina, NewsOne és ZIK tévécsatornák működését beszüntették.

Az ukrán elnökhöz címzett felhívást a KMKSZ képviselőjén kívül az Ellenzéki Platformnak, Andrij Baloha pártjának és a Jövőért elnevezésű pártnak a megyei tanácsbeli frakcióvezetői írták alá.
A felhívásban leszögezték, hogy a három televízió bezárása precedens nélküli eset a független Ukrajna történelmében, amelynek nyomán ukránok milliói és kárpátaljaiak százezrei maradtak „objektív, kritikus információkhoz” való hozzáférés nélkül.

Leszögezték, hogy a tévécsatornák ukrán jogi személyek, Tarasz Kozak pedig ukrán állampolgár, ezért rájuk nem terjedhet ki a szankciókról szóló törvény. Zelenszkijt ezért a törvény megsértésével és cenzúrázással vádolták meg, a Kozakra kirótt büntetőintézkedést pedig „politikai üldözésnek és elnyomásnak” minősítették.

MTI

Kapcsolodó cikkek