Készül a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezet - Külhoni Magyarok
Hírek

Készül a nemzeti kisebbségekről szóló törvénytervezet

Featured Video Play Icon

A Legfelső Tanács Emberi Jogokkal és Nemzetiségi Kisebbségekkel foglalkozó állandó bizottsága kihelyezett ülést tartott Ungváron a megyében élő nemzetiségek képviselőivel. A cél az volt, hogy tanulmányozzák a kisebbségek helyzetét, illetve hogy meghallgassák az észrevételeket a készülő, nemzetiségi kisebbségekről szóló törvénytervezet kapcsán.

A testület elnöke, Dmitro Lubinec a kárpátaljai kisebbségi szervezetek képviselőit hívta találkozóra, hogy megvitassák a készülő kisebbségi jogszabálytervezetet. Az ülésen mások mellett részt vettek a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) és az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) képviselői is.

Ismeretes, hogy a parlamenthez benyújtott, az őshonos kisebbségekről szóló törvényben a magyarság nem élvezne jogszabályi prioritásokat, így már csak a kisebbségi jogszabály oldhatja meg anyanyelvhasználatunk kérdését.

A találkozón többek között felszólalt Barta József, a KMKSZ alelnöke is, aki hangsúlyozta: „Minden kisebbséget, így minden kisebbségi képviselőt egyenlő jogok illetnek meg. Ennek értelmében nem lehetnek sem pozitív privilégiumok, sem pedig hátrányos helyzetet teremtő feltételek, tehát nem lehet diszkrimináció!”

„Ennek ellenére én azt látom, mégis van diszkrimináció, például a nemrég hatályba lépett ukrán oktatási törvény kapcsán, amely az ukrán állampolgárokat négy kategóriába sorolja különböző jogokkal és lehetőségekkel, mindeközben negatívan diszkriminálva népcsoportokat” – emelte ki az alelnök.

A tervek szerint június 4-én tartanak egy összukrajnai online konferenciát, ahol hivatalos szöveg közzétételével elfogadják a törvénytervezetet.

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek