Két óvoda újult meg Ungváron magyar támogatással - Külhoni Magyarok
Hírek

Két óvoda újult meg Ungváron magyar támogatással

A közelmúltban Ungváron két óvodát újítottak fel részlegesen magyar kormánytámogatásból a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében: az Ungvári 21. Számú Fecske Óvoda, valamint az Ungvári 26. Számú Óvoda magyar tannyelvű csoportjának termeit.

Az ünnepélyes átadáson, melyre hétfőn, október 12-én került sor, jelen volt Buhajla József, Magyarország Ungvári Főkonzulátusának főkonzulja, Orosz Ildikó, a Kárpátaljai Magyar Pedagógusszövetség (KMPSZ) elnöke, megyei képviselő, Csernicskó István, a II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola megbízott rektora, Balogh Lívia, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) Ungvári Középszintű Szervezetének elnöke, a járási tanács KMKSZ-frakciójának vezetője, Kulin Zoltán, az Ungvári Városi Tanács képviselője, a TV21 Ungvár vezérigazgatója, Rezes József, a KMKSZ képviselőjelöltje.

Az Ungvári Városi Tanács által működtetett Ungvári 21. Számú Fecske (Lasztovicska) Óvodában 6 csoport működik: 2-2 kis-, közép- (ebből egy magyar) és nagycsoport. A program második szakaszában az óvoda magyar csoportjának termei lettek felújítva: falak és mennyezet gipszkartonozása, festése, padlózat és a belső nyílászárók, elektromos berendezések, fűtési rendszer cseréje, mosdók berendezésének részleges cseréje. A magyar csoport új bútorokat is kapott. A beruházás összértéke 2 454 848 hrivnyát tett ki.

– Ungvár egy nagyváros, ahol közel 120 ezer lakos él, s érthető, hogy a szülők a lakhelyükhöz közel szeretnék óvodába járatni gyermekeiket – jegyezte meg Orosz Ildikó, s elmondta: a pedagógusszövetség úgy döntött, hogy a városban nem egy nagy magyar tannyelvű óvodát épít fel, hanem lehetőséget biztosít a különböző lakónegyedekben élő szülők számára, hogy magyar csoportba járathassák a gyerekeiket. – Így Ungváron 6 magyar csoport felújítását terveztük és végeztük el. Most a városban gyakorlatilag bárki – legyen az magyar anyanyelvű, vagy olyan, akinek csak az ősei beszéltek magyarul, esetleg, akik ukránként szeretnék, hogy a gyerekük elsajátítsa egy szomszédos ország nyelvét – találhat a lakhelyéhez közeli magyar óvodai csoportot.

Rezes József elsősorban a lakónegyedben élő szülőként szólva kiemelte, hogy Ungváron nehéz beíratni a gyereket óvodába, s még nehezebb olyan óvodába íratni, ahol maximálisan jó körülmények vannak.

– Örülök, hogy a magyar kormány támogatásának köszönhetően lehetőség nyílik az ungvári óvodák infrastruktúrájának a fejlesztésére.

Vira Zsmenyak óvodavezető felidézte a felújítás kezdetét, s megköszönte a csodálatos körülményeket és a minőségi berendezéseket, a számítógépes eszközöket, a könyveket, a legót stb. Mint mondotta, más csoportok is szívesen hallgatják, amikor a zenepedagógus a magyar csoporttal foglalkozik.

– Az óvoda befejezését követően több ukrán család magyar iskolába íratja be a gyerekét. Már 10 egykori növendékünk jár magyar iskolába vagy a magyar gimnáziumba, idén is 3-an mentek első osztályba – folytatta az óvodavezető, akiről kiderült, hogy szintén beszél magyarul.

Az intézmény falán a felújítási munkálatok befejezése alkalmából elhelyezett emléktábla leleplezése után a óvodások egy csoportja rövid műsorral kedveskedett az egybegyűlteknek, majd az óvodavezető végigkalauzolta a vendégeket az intézmény felújított termein.

* * *

A második helyszín a korszerűsített Ungvári 26. Számú Óvoda volt, ahol a vendégekhez csatlakozott Ambrus Pál helyi görögkatolikus pap.

Az óvodát a varroda építtette 1968-ban, 1994-től az Ungvári Városi Tanács üzemelteti a gyermekintézményt. Jelenleg 11 csoport működik itt: egy magyar tannyelvű vegyes korosztályú, valamint 1 bölcsődei, 3-3 kis-, közép- és nagycsoportban ukrán nyelven folyik az oktatás.

A Kárpát-medencei óvodafejlesztési program második ütemében falak és mennyezet gipszkartonozását, festését, padlózat, belső nyílászárók cseréjét, a fűtési rendszer felújítását, elektromos berendezések cseréjét, mosdók csempézését és cseréjét végezték el. A magyar csoport új bútorokat és számítógépet is kapott. A beruházás összértéke 1 millió 378 108 hrivnya.

– A KMKSZ szorosan együttműködik a KMPSZ-szel és az európai uniós források felhasználásával, a Keleti Partnerség program révén fejlesztéseket valósítunk meg a megyében. Ebben nagy részt vállal magára a magyar állam is, ami lehetővé teszi az óvodafejlesztési program zökkenőmentes kárpátaljai megvalósítását – hangsúlyozta Kulin Zoltán, s elmondta: Ungváron 6 óvodában 9 csoportban folyik magyar nyelven az oktatás, de ha lesz rá igény, és a vezetőség beleegyezését adja, további felújításokra kerülhet sor.

Olha Kovtik óvodavezető a kollektíva és a szülők nevében köszönetét fejezte ki a támogatásért a magyar kormánynak, a lebonyolító szervezeteknek, és kiemelte: reméli, hogy nem csupán az intézmények között lesz a jövőben gyümölcsöző együttműködés, hanem a két ország között is.

Végezetül Ambrus József atya kért áldást az óvodára és gyermekekre.

Ezt követően leleplezték az emléktáblát és az óvodavezető bemutatta a vendégeknek a felújított termeket.

A hivatalos ceremóniát követően Balogh Lívia kiemelte:

– A KMKSZ nemcsak a választások előtt dolgozik, s van jelen a kárpátaljai magyar közösségek életében, hanem a választások között eltelt 5 évben is itt voltunk és azon dolgoztunk, hogy az itt élő magyar és szláv közösségeknek is jobb legyen az életminősége. S természetesen október 25-e előtt arra kérünk minden szavazópolgárt, hogy támogassa a kezdeményezésünket, támogassa a munkánkat, a képviselőinket, s két hétig még dolgozzanak ránk, hogy utána 5 éven keresztül mi dolgozhassunk az önök érdekében!

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek