Klímanócskák Eszéken - Külhoni Magyarok
Hírek

Klímanócskák Eszéken

Múlt héten Eszékre, a Horvátországi Magyar Oktatási és Művelődési Központ óvodájába érkezett a Nemzetpolitikai Államtitkárság (Budapest) Klímanócska Programja. Az egész napos program célja az volt, hogy a környezettudatosságra hívja fel a figyelmet.

A „2019 a külhoni magyar gyermekek éve” keretében Kárpát-medencei körútra indult a Klímanócskák Program, amelynek célja, hogy többrétűen mutassa be a klímaváltozással kapcsolatos problémákat, és hozzájáruljon a gyerekek klímatudatos magatartásának a kialakításához.
A Program Kárpát-medencei körútja során múlt héten Horvátországba érkezett, hogy az itteni gyerekek figyelmét is felhívja környezetünk óvásának a fontosságára.

– Egy olyan komplex programcsomagról van szó, melynek során a gyerekek az egészségvédelem, a környezetvédelem, a környezettudatosság, a néphagyományőrzés és a katasztrófavédelem helyzeteivel ismerkednek meg. A projekt szépsége az összetettségében rejlik, és örülünk, hogy egy hangulatos kis foglalkozás keretében megismertethetjük az itteni óvodásokkal, pedagógusokkal – nyilatkozta lapunknak Bozókiné Szabó Ildikó, a hódmezővásárhelyi Szabadság Téri Óvoda szakmai vezetője, az országos Klímareferens Hálózat oktatási, szemléletformálási tagozat vezetője.

Hozzátette, a program célja továbbá, hogy a gyerekeken és pedagógusokon keresztül a szülők szemléletformálását is elősegítsék, hiszen – mint mondta – napjaink egyik legfontosabb és legégetőbb kérdésévé vált a globális éghajlatváltozás, melynek jelentőségét a legkisebbekkel is tudatosítani kell.

A játékos műhelyfoglalkozást nagyon élvezték az ovisok és az óvó nénik egyaránt.

A Klímanócskák Program Horvátországon kívül Kárpátaljára, Erdélybe, a Felvidékre és a Vajdaságba is eljutott, ahol az eszékihez hasonlóan egy-egy óvodában mintafoglalkozások keretében a gyerekeken kívül az óvodapedagógusok is képzésben vehetnek részt.

A horvátországi program lebonyolításában a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fóruma működött közre.

Képes Újság

Kapcsolodó cikkek