KMKSZ-székház – Lengyelországban három és fél év börtönre ítélték a fővádlottat - Külhoni Magyarok
Hírek

KMKSZ-székház – Lengyelországban három és fél év börtönre ítélték a fővádlottat

A krakkói bíróság három és fél évi letöltendő szabadságvesztésre ítélte a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) ungvári székházának 2018-as felgyújtási kísérlete kapcsán elindított per fővádlottját, Michal P.-t, a két tettestársra is büntetéseket szabtak is.

Az ítélet nem jogerős, a sajtó még nem számolt be a felek esetleges fellebbezési szándékáról.

A bíróság terrorcselekménynek minősítette a tettet.

A vádirat szerint a Falanga nevű neonáci szervezethez, valamint a Változás (Zmiana) nevű, parlamenten kívüli oroszbarát lengyel törpepárthoz közelálló Michal P. azzal bízta meg a másik két gyanúsítottat, Adrian M.-t és Tomasz Sz.-t, hogy gyújtsák fel a KMKSZ ungvári épületét. Az eset 2018. február 4-én történt, a férfiak Molotov-koktélt dobtak be a KMKSZ-székház egyik ablakán. Az irodában tűz ütött ki, de senki sem sérült meg.

A bíróság Tomasz Sz.-t egyévi letöltendő szabadságvesztésre, Adrian M.-t pedig kétévi szabadságkorlátozásra és közérdekű munkavégzésre ítélte el. Az elítéltekre emellett bírságot szabtak ki, valamint több mint kétezer zlotyt (154,2 ezer forint) jóvátételt a KMKSZ javára. Elkobozzák tőlük továbbá a bűntett elkövetéséért megbízójuktól kapott, összesen 12 ezer zloty (925,6 ezer forint) értékű pénzösszeget is.

A per során ugyanis a vádlottak azt vallották: pénzt kaptak az őket felbujtó Manuel Ochsenreiter német újságírótól, aki – Michal P. állítása szerint – egy berlini találkozó során átadta az akció végrehajtásáért járó pénzt. Ochsenreiter – aki az Alternatíva Németországért (AfD) szélsőjobboldali párt egyik képviselőjének, Markus Frohnmeiernek a munkatársa – az ügyvédje közvetítésével tagadta ezeket a vádakat.

Adrian M. vallomása szerint a támadás célja „vagyonrongálás” volt, valamint a magyar kisebbség és Ukrajna közötti kapcsolatok megrontása. A vádirat is a magyar–ukrán kapcsolatok megrontását nevezte a provokáció céljának.

MTI

 

Kapcsolodó cikkek