Magyar koalíciós többség a Beregszászi kistérségben - Külhoni Magyarok
Hírek

Magyar koalíciós többség a Beregszászi kistérségben

Ünnepélyes keretek között, békésen zajlott a Beregszászi kistérség első tanácsülése, melyen a területi választási bizottság elnöke ismertette a helyhatósági választások eredményét, mely szerint 34 képviselő jutott be a képviselői testületbe. A választások alkalmával ismét Babják Zoltán lett Beregszász és térsége polgármestere, aki jelentős – közel háromnegyedes – többséggel nyert az idei választások során.

A tanácsülésen a bejutott pártok frakcióvezetői bejelentették megalakulásukat. A Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ), valamint a Kárpátaljai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) által kötött koalíciós megállapodás értelmében a két magyar párt döntő többségű mandátummal rendelkezik a tanácsban.

Darcsi Karolina, a KMKSZ frakcióvezetője elmondta: „A mai nap folyamán megalakult a Beregszászi Kistérségi Tanács. Az ülés során bejelentettük a legnagyobb frakció, a KMKSZ-frakció megalakulását, valamint koalíciós megállapodást kötöttünk az UMDSZ-szel, így sikerült többségre szert tennünk a tanácsban.”

Tóth Győző, az UMDSZ frakcióvezetője kiemelte: „A két frakció koalícióra lépése sikeresen megtörtént, azt gondolom, hogy egy kényelmes többségben tudunk majd tovább dolgozni. Természetesen arra törekszünk, hogy a szavazóink, akik azt igénylik, hogy a két magyar szervezet együtt dolgozzon, megvalósítsuk és elmélyítsük ezt a jó munkakapcsolatot.”

A megjelent képviselők egyöntetűen megszavazták a jegyzőt, mely tisztséget továbbra is Tokár Ljudmilla tölti majd be, továbbá a három alpolgármestert: Orosz Géza első helyettes, valamint Lóga Nagyija és Vincze István személyében. A végrehajtó bizottság titkára továbbra is Bendik Veronika maradt.

Az ülésen személyesen részt vett Kárpátalja újonnan kinevezett kormányzója, Anatolij Poloszkov is, akinek első hivatalos munkalátogatása a Beregszászi Kistérségi Tanács alakuló ülésére vezetett. Poloszkov köszöntőjében kiemelte: Beregszász több száz éves hagyománnyal rendelkezik, amely turisztikai övezetként kiváló gazdasági potenciál. A várost és térségét többféle nemzetiség, vallások, politikai és társadalmi nézeteket valló közösségek határozzák meg, azonban mindezek évszázadok óta egységesen, békésen élnek együtt, ők a mintája a modern, fejlett egységes nemzeti közösségnek, mely a térség fejlődésének alapját kell képezze. A kormányzó kifejtette, hogy a turizmus és a sport fejlesztése, a határ menti infrastruktúra, valamint a gazdasági vonzerő kiépítése mentén kívánja folytatni a további együttműködést.

Babják Zoltán, Beregszász polgármestere az ülés kapcsán elmondta: „Azt gondolom, hogy fontos a konstruktív együttműködés a frakciókkal. Teljesen más munkákkal nézünk szembe, mint az öt évvel ezelőtti Beregszászban. Sokkal több munka és felmerülő kérdés lesz, de azt tapasztaltam a tanácsülést megelőző tárgyalások alkalmával, hogy közös együttműködésre hajlandó minden frakcióvezető. Az a fontos, hogy a frakciókon belül is hasonló véleményen legyenek a képviselők.” A kormányzó látogatása kapcsán a polgármester megjegyezte: „Roppant pozitívnak tartom, hogy Anatolij Poloszkov az első hivatalos látogatása során részt vett az alakuló ülésünkön. Bízom benne, hogy Beregszász érdekei érvényesülni tudnak megyei szinten is. Úgy tekintek erre a látogatásra, hogy ez egy start a pozitív együttműködéshez.”

Kárpátalja

Kapcsolodó cikkek